Přihlásit

Počet střetů aut se zvěří se zvýšil o čtvrtinu (Mladá fronta Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Příbram
Stále více střetů aut se zvěří zaznamenávají v posledních dnech policisté.
 Na Příbramsku vběhla před několika dny na silnici u obce Voznice pod automobil bachyně s osmi mláďaty. V říjnu to byla již čtrnáctá nehoda zaviněná zvířaty v tomto okrese. Vozidla se přitom srazila nejen se srnami, divokými prasaty, liškami, ale v jednom případě i s jezevcem.
 Větší počet nehod, v nichž figurují divoká zvířata, zaznamenali policisté i v jiných okresech kraje. Před dvěma týdny se v jeden den u Kerska na Nymbursku staly hned dvě nehody, při kterých se střetlo osobní auto s divočákem. Obě skončily bez zranění.
 "Do letošního září zemřelo v důsledku srážky vozidla s lesním zvířetem na českých silnicích pět lidí. Loni ve stejném období nezemřel při podobných nehodách nikdo," řekl mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka. Celkový počet nehod zaviněných divokými zvířaty letos vzrostl zhruba o čtvrtinu.
 "Divočáci se stejně jako srny přes léto shromažďují na polích, kde nalézají potravu. Na podzim, kdy je na většině polí sklizeno, musí zvěř za potravou putovat. Je potom jasné, že se zvyšuje pravděpodobnost střetu," vysvětlil Josef Pubal z Českomoravské myslivecké jednoty. Podle něj řidiči musí dávat pozor nejen na zalesněných úsecích silnic, ale i ve volné krajině. Srnčí zvěř se také často pohybuje v tlupách. Přítomnost jedné srnky na silnici tak pravděpodobně znamená i přítomnost dalších, čekajících za ní.
 "Řidiči by měli být pozorní hlavně vpodvečer a nad ránem," dodal Josef Pubal.

Regionální mutace Mladá fronta Dnes - střední Čechy (střed)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.