Přihlásit

Myslivci ze Starého Města se rozhádali a zle si škodí (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Bruntál
Myslivci ze Starého Města u Bruntálu se rozhádali a rozdělili na dvě nesmiřitelné skupiny. To, že dřívější kamarádi to myslí vážně, prokázali několika trestními oznámeními, která na sebe navzájem podali, i dalšími soudními spory o to, kdo koho neprávem vyhodil z mysliveckého sdružení.
 Okresní soud v Bruntále včera zprostil obžaloby člena tohoto sdružení, zástupce vedoucího bruntálské kriminální služby Stanislava Krykorku. Byl obžalován, že v listopadu 2002 upytlačil jelena desateráka. Z jednání u soudu vyplývá, že Krykorku anonymně udal někdejší kamarád a dlouholetý hospodář mysliveckého sdružení Zdeněk Adamovský. Na první pohled přesvědčivým důkazem jsou fotografie a videozáznam zachycujícím Krykorku, jak ve své garáži jelena čtvrtí. Zásadním svědkem je syn Adamovského Tomáš, který tvrdí, že ho Krykorka tehdy požádal, aby mu pomohl jelena dovézt ke garáži a nikomu to neříkal.
 Soudkyně Jana Langerová ale uvěřila Krykorkovi. "Pokud se podobná událost vůbec stala, stala se asi o dva roky dříve," zdůvodnila jeho osvobození.
 "Adamovský to na mne zinscenoval! Sám jelena střelil, ale už v roce 2000. Bourali jsme ho u mne, protože mne o to požádal, přitom to natočil na videokameru. Nenapadlo mne, že toho tak zneužije," řekl Krykorka, který je kvůli podezření z krádeže jelena od loňského června postaven mimo službu.
 K soudu ho doprovodil také nový šéf sdružení myslivců Miloslav Polách. "Adamovský a spol. chtěli sdružení zničit, protože usilovali o soukromou honitbu, kde by si dělali, co by chtěli. Schválně neplatili nájem z honitby," řekl Polách.
 Přelíčení sledoval jeden myslivec z druhé party. "To, co se děje v mysliveckém sdružení, je noční můra," řekl zjevně roztrpčený muž, který byl po letech ze sdružení vyloučen. "Začalo to tím, že přišel svědek, který líčil, že dva naši členové, bratři Václavíkovi pytlačí a prodávají maso restauracím. Krykorka je bránil. Proč asi?" řekl.

 Pytlačení bratrů Václavíkových se nepotvrdilo, i když to policie šetřila. Druhá parta tvrdila, že v tom má prsty Krykorka, jenž sám také pytlačí.
 Obhájce Krykorky Vladimír Ježek ale tvrdí, že spory měly jiný důvod. "Pan Adamovský byl léta pánem honitby, rozhodoval, kdo bude přijat, kdo vyloučen, kdo bude střílet a co bude se zvěří," řekl. Dodal, že bylo známo, že se střílelo více, než se vykazovalo. Problém prý nastal, když Václavíkovi dělali revizní zprávu hospodaření sdružení a upozornili na nesrovnalosti v řádech tisícikorun.
 "Poprvé někdo zpochybnil Adamovského vládu. Žádal bratry, aby zprávu opravili, ale oni odmítli," tvrdil Ježek. Následovalo trestní oznámení na Václavíkovy, pak na Krykorku. Obžalobu odmítl také argumentem, že je nelogické, aby Krykorka šel žádat o pomoc s přepravou upytlačeného jelena právě do domu hospodáře sdružení a těžko by si to natáčel na kameru.
 "Musel bych být blázen! Nikdy jsem neměl ani videokameru. Pan Adamovský se chtěl zbavit nepohodlných členů sdružení, aby mohl nekontrolovatelně manipulovat se zvěřinou," prohlásil Krykorka. Adamovský včera u soudu nebyl. Verzi obhajoby ale odmítá. Už dříve uvedl, že se o Krykorkově pytláctví dozvěděl až od Inspekce ministra vnitra a od syna, který se mu po letech svěřil, že mu s jelenem pomáhal. "Připouštím, že důkazní situace je složitá. Zvážím, jestli se odvolám, nebo ne," řekl po verdiktu státní zástupce Alois Dlouhý.

Regionální mutace Mladá fronta DNES - severni Morava a Slezsko

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.