Přihlásit

Myslivci tentokrát nestříleli, "maturovali" (Prostějovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Olomouc
Dvaadvacet členů mysliveckých sdružení z celého Olomouckého kraje skládalo závěrečné zkoušky na myslivecké hospodáře.
"Každý rok asi třetina adeptů zkoušky napoprvé nezvládne a musí je opakovat. Někteří uchazeči je nesloží ani napodruhé. Každá honitba však ze zákona musí mít svého hospodáře, který eviduje počet členů, připravuje plán lovu a dohlíží i na evidenci loveckých povolenek," řekl Jiří Zbořil, jednatel okresního mysliveckého spolku.
V minulosti se o funkci hospodáře mohli ucházet jen zkušení myslivci, kteří vlastnili nejméně pět let lovecký lístek. "Teď už to bohužel neplatí. Hospodářem může být každý člen mysliveckého sdružení starší jedenadvaceti let. Jsem přesvědčený o tom, že zkušenosti a praxe jsou pro hospodáře mnohem větším přínosem než to, že přesáhl nějaký věk," poznamenal Zbořil.
Půlroční kurz přednášek a stejně dlouhou praxi u zkušeného hospodáře završil závěrečnou zkouškou také Vladimír Hanzlík z Bouzova. "Myslivcem jsem už šestnáct let. Je to můj největší a celoživotní koníček," řekl Hanzlík.

U ZKOUŠKY. Jeden z myslivců (vpravo) skládá závěrečné zkoušky, aby se mohl stát hospodářem v honitbě, kde působí.
Foto - Filip Mach

(mak)

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.