Přihlásit

Na Klatovsku se šíří tularémie (Klatovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Klatovsko
Na Klatovsku se objevily dva případy onemocnění tularémií, přezdívanou zaječí nemoc, a lékaři mají podezření na další. Na sousedním Strakonicku už dokonce veterináři vydali mimořádná opatření proti nebezpečné nákaze.
"Klatovsko patří mezi okresy, kde se tato nemoc vyskytuje nejvíce z celé republiky. Vloni i předloni jsme zaznamenali po pěti onemocněních. Teď na podzim se objevily dva případy přímo v Klatovech a navíc očekáváme, že nám laboratorní testy potvrdí v nejbližších týdnech i onemocnění tularémií z jiných míst," řekla Deníku klatovská epidemioložka Anna Kubátová.
Tularémií mohou člověka nakazit zejména zajíci a myši. Na sousedním Strakonicku je situace tak vážná, že na hranici s Klatovskem vyhlásila Krajská veterinární správa Strakonice ochranné pásmo. To bylo nejprve na Strašicku, později se rozšířilo i na Hoslovicko.
Jedním z opatření je i to, že se v ohnisku nákazy zakazuje odchyt zajíců. "My zatím žádné informace o tularémii od veterinářů nemáme. Na Klatovsku se ale zajíci už přes deset let neloví ani neodchytávají," řekl Deníku jednatel Okresního mysliveckého spolku v Klatovech Pavel Martin.
Nákaza tularémií hrozí nejen myslivcům, kteří se dostanou do styku s hlodavci, ale často jí onemocní i pracovníci v zemědělství, neboť se šíří i při manipulaci se senem a stelivem. Ohroženi jsou ale i běžní návštěvníci lesa, neboť tuto nebezpečnou nemoc mohou přenášet také klíšťata či ovádi.
Podle Kubátové se virus může dostat do organismu různými cestami - vdechnutím, skrz poraněnou kůži, skrz oko či požitím kontaminované potravy. "Formy nemoci mohou být proto různé, vždy ale platí, že nemocný člověk musí vyhledat lékaře. Léčba je nutná podáním vhodných antibiotik. V případě, že onemocnění není léčeno, může docházet ke vzniku nevratných komplikací v organismu," upozornila lékařka.

Jak se chránit

- nemanipulovat s divokými zvířaty, která ztratila plachost, nepít vodu z neznámých zdrojů
- tepelně upravit pokrmy ze zajíců
- při manipulaci se senem a stelivem by měly být používány ochranné pomůcky
- při odstraňování klíšťat je nezakapávat tukem a nekroutit, ale rychle vyjmout pomocí kleštiček a místo vydezinfikovat

klatovsky.denik.cz

MILAN KILIÁN

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.