Přihlásit

Trest za křivé obvinění (Opavský a hlučínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Bruntálský soud potrestal dvojici lidí, kteří nařkli někdejšího policejního ředitele Milana Navrátila.

Bruntál
Sedmapadesátiletá Božena V. a osmašedesátiletý Zdeněk S. Z Jindřichova si včera vyslechli u Okresního soudu v Bruntále rozsudek. Ženu soud potrestal k trestu odnětí svobody na devět měsíců s podmíněným odkladem na dva roky, muže na stejnou dobu se shodnou zkušební lhůtou. Křivého svědectví se dopustili proti bývalé hlavě bruntálských policistů Milanovi Navrátilovi. Toho nařkli z nadržování kamarádům v trestním řízení. Také tvrdili, že když ještě vlastnil po rodičích dům v Jindřichově, vyráběl se tam a distribuoval nelegální alkohol. Zdeněk S. navíc soudu podal námitku podjatosti proti státnímu zastupitelství. Má prý strach z propojenosti soudu a policie. Podle státního žalobce Božena V. v úmyslu přivodit trestní stíhání Milanovi Navrátilovi podala v roce 2006 před statním zástupcem Aloisem Dlouhým v Ostravě oznámení pro podezření z maření úkonu veřejného činitele z nedbalosti. Podle ní mohl ovlivňovat kauzu nedovolené výroby alkoholu na Jindřichovsku. Podle odsouzeného Zdeňka je vše jasný komplot. "Vedu dlouhodobý spor, kde policisté zametali pod stůl trestnou činnost myslivců. Vítal bych vlastní žalobu za křivé obvinění, aby se vše vysvětlilo. Skupina pytláků se dopouštěla zneužívání pravomoci veřejného činitele i nedovoleného ozbrojování, to jsou nezvratné důkazy," domnívá se bývalý agronom. Zmatené svědectví přinesl v úterý i bratranec odsouzené. "Že z toho sklepa odváželo vozidlo do nákupního střediska alkohol jsem jednou viděl. Šel jsem také jednou z lesa z čekané a zahlédl jsem malé světýlko a nahlédl dovnitř a cítil zápach po lihu," sdělil tento příbuzný odsouzené. Jeho výpověď však byla mírně zmatečná. Každou chvíli tvrdil něco jiného. Na svědky, kteří mu měli o manipulaci s alkoholem říkat, si prý nevzpomíná. Přestože pracoval pětatřicet let u Policie ČR, nikdy neučinil v této věci žádné udání. U soudu se nepotvrdilo nařčení, že by bývalý policejní ředitel Milan Navrátil nějak ovlivňoval policejní vyšetřování. Rovněž nařčení z manipulace s neokolkovaným alkoholem Navrátil rezolutně odmítnul. "O události jsem se dozvěděl až ze svodky celníků, kterou předali policistům," vyjádřil se Milan Navrátil. Vinu Milana Navrátila odmítl i vyšetřující policista z olomoucké inspekce. "V průběhu prošetřování skutečnosti z podání potvrzeny nebyly. Veškeré podněty neseděly ani datumově," konstatoval inspektor a dodal: "V období, kdy dům patřil bývalému řediteli, nikdy žádný kontakt mezi jím a výrobci alkoholu zjištěn nebyl. V době, kdy mu patřil, se tam žádný alkohol nevyráběl. Poté již dům nebyl v jeho majetku."

Foto - KŘIVÉHO OBVINĚNÍ bývalého elitního policisty se podle úterního verdiktu bruntálského soudu dopustili senioři Božena V. a Zdeněk S. (na snímku).
Foto - Deník/Karel Janeček

KAREL JANEČEK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.