Přihlásit

Víc než pytláci nyní oboru ve Mstišově trápí finance (Teplický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Mstišov
Lesní obora ve Mstišově, která funguje jako zoopark a cíl rodinných i školních výletů pro lidi z celého regionu, přivítala s jarem několik přírůstků.
Mezi pěti desítkami zvířat, která zde žijí, najdete jelena evropského, daňka skvrnitého, prase divoké, jelena dibowského, srnce obecného, fretky, lišku obecnou, kunu skalní, labutě i kozy ve všech barevných variantách.
"Máme nově také tři čínská prasátka, šest "velikonočních" kůzlátek, dvanáct prasátek, ve větším měřítku chceme chovat i kachnu divokou," přibližuje nám obyvatele obory Jiří Novák.

Od listopadu je klid

Po sérii útoků pytláků, kteří trápily mstišovkou oboru v loňském roce, je tu letos zatím klid a místní věří, že tomu tak bude i nadále. V loňském roce tu pytláci zasřelili dva srnce a srnu, odnesli si mladého daňka a trofejního muflona, postřelili bachyni. "Naposledy tu pytláci v listopadu odnesli dva srnce. Nezastřelili je na místě, odnášeli je živé, svázané. Jednomu z nich se nějakým způsobem podařilo jim uniknout, možná je někdo vyrušil. Našli jsme ho v oboře, měl svázané běhy, ale byl v pořádku," vzpomíná na nepříjemné zážitky z loňského roku Jiří Novák. Případem se zabývala policie, ale nikdo nebyl dopaden.

Cílem je přilákat návštěvníky

Letošní rok chtějí v oboře věnovat tomu, jak tu pobyt malých i velkých návštěvníků zpestřit, aby jich služby zdejšího výletního místa využívalo co nejvíce.
Obora patří Lesům České republiky a návštěvníci zde neplatí žádné vstupné. Jediný zisk, který slouží ke krmení zvířat, nákupu nových a také k vylepšování areálu, je ze zámečku dvojhradí, který slouží jako výletní restaurace.
Návštěvníci také mají možnost přispět na zvířata do kasičky u vchodu, nebo si některé "adoptovat". Svého sponzora má zatím liška a jedno z prasátek.

Velké plány, málo peněz

"Rádi bychom zpestřili druhovou skladbu zvěře, udělali nové lavičky pro návštěvníky, ale to všechno samozřejmě záleží na majiteli, tedy Lesích ČR," říká J. Novák.
Zatím tu mají nově udělanou dřevěnou prolézačku pro děti, chtěli by mít i dětské hřiště, kde by se mohli vyřádit ti nejmenší.
Ujala se možnost pořádání svateb ve volné přírodě, už zde oddali deset párů a starosta Dubí Petr Pípal je pořádání svateb pod širým nebem nakloněn. Děti si zase oblíbily víkendové jezdění na ponících, takže v oboře zvažují jeho rozšíření i na všední dny. Pro děti tu bude také pálení čarodějnic, dětský den nebo májová veselice. Dospěláci si zase budou moci užívat country zábavy. "Počítáme, že po zábavě zajistíme zdarma odvoz do Dubí a na Benešovo náměstí do Teplic. Navíc se buduje nástupní ostrůvek pro linky č. 141 a 120, takže už nebudou návštěvníci závislí na vlastních autech.

Krmit zvířata se smí, ale ...

Do obory ale budou lidé a především rodiny s dětmi, jezdit hlavně za zvířátky. Vybaveni dobrotami si užívají toho, že se jich zvířata nebojí a nechávají se krmit.
"Tvrdý chleba a rohlíky nebo jablka, která s sebou lidé nosí, zvířatům neublíží. Horší je, když jim chce někdo dávat sladké pečivo, to rozhodně není vhodné. Bohužel se nám i stalo, že nám uhynuli dravci, které někdo z návštěvníků krmil párkem," vzpomněl Jiří Novák.
Uvítal by také, kdyby zase děti zvířatům nosily kaštany a žaludy. Jak říká, dříve je sbíraly na každé škole, ale teď už se podobné akce nikde nedělají. V oboře mají plánů do budoucna mnohem více. K těm finančně nejnáročnějším patří přeměna hájovny, kterou koupili, na penzion. Také sportovní rybaření na rybníku u parkoviště se letos rozšíří.
Pokud tedy ještě nevíte, kam vyrazit o víkendu, podívajte se pro inspiraci na video na našich webových stránkách www.teplicky.denik.cz.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.