Přihlásit

Jelen utekl prostříhaným plotem (Plzeňský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Město Touškov
"Majitel je tam chová spolu s daňky. Ve čtvrtek mu však neznámý pachatel úmyslně prostříhal plot a zvěř z obory odešla. Nepodařilo se je nalákat zpět ani na krmení," uvedl včera Karel Makoň z plzeňské záchranné stanice zvířat, kterého majitel požádal o pomoc. "V oboře nám vždy běží za autem, ze kterého sypeme oves a kukuřici, v otevřené krajině to však příliš nefunguje a den ode dne jsou plašší a plašší." posteskl si chovatel.
Makoň se odchytu sám neodvážil. "Máme sice vynikající odchytové sítě, novou narkotizační pušku, nějaké zkušenosti s odchytem srn či lamy do holých rukou, ale na jelena evropského jsem si prostě netroufl. Bylo mi jasné, že bez veterináře Zdeňka Rampicha z plzeňské zoo to prostě nezvládneme," líčí Makoň. Rampich, který ročně narkotizační puškou či foukačkou odloví desítky zdivočelých krav, býků či podobně zbloudilých zvířat, svou dobrou formu potvrdil i včera. "Zhruba po 45 minutách hledání v lese trefil z okénka automobilu 150 kilogramového jelena na 50 metrů přímo do kýty zadního běhu. Za 15 minut obrovský paroháč spal," pochvaluje si Makoň.
Poté "lovci"svázali jelenovi všechny běhy a naložili ho na korbu terénního auta. Cestou se začal probírat a zmítat se. "Dva jsme ho nemohli udržet," vzpomíná Makoň. V půlce cesty bylo třeba zvíře ještě přispat a pak se podařilo převézt je zpět do obory. Venku však běhají ještě tři laně, které čeká odchyt také.
Prostříháním plotu u obory a vypuštěním chovných zvířat ven do volné přírody vznikla majiteli několikatisícová škoda. "O blaho zvířat nešlo. Vypuštění takto chované zvěře do volné přírody je škodlivé i pro ekosystém. Jelen evropský se na této lokalitě již několik let nevyskytuje a daňci se sem tam ukáží, ale není to náš původní živočišný druh a jejich populace je v lesích spíše potlačována," upozorňuje Makoň.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.