Přihlásit

Vrána, nebo krkavec? (Horizont)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jakoby se ocitly v lese, tak si připadaly děti na páteční výstavě Mysliveckého sdružení Černá, Střítež-Vělopolí.

Myslivcům se v sále obecního úřadu podařilo vytvořit atmosféru, připomínající skutečnou přírodu. Školáci a předškoláci neskrývali nadšení, že stojí tváří v tvář jelenovi, sově, tetřevovi či vydře.
"Je, hele, vrána," volalo děvčátko z mateřské školy a ukazovalo na krkavce. Paní učitelka dítěti hned vysvětlila, že se spletlo a myslivec Viktor Zawadski upozornil, že krkavec může být nebezpečný. "Pokud byste ho někde viděli, raději k němu nechoďte. Troufne si zabít zajíce i malé srnce. Vyklove jim oči," říkal dětem.
Výstavu nachystalo myslivecké sdružení hlavně proto, aby ukázalo, jak to v přírodě funguje a jak se v lese chovat. Zawadski děti prováděl výstavou, od jednoho druhu zvířete ke druhému. Ke každému měl v rukávu zajímavý příběh.
U poštolek poukázal na to, že často zahynou proto, že přeletí nad komínem a popálí si křídla. Bral do ruky paroží srnce omotané drátem, jež zvíře stálo život a nohu dalšího, které stoupl na plastový kroužek odhozený v lese a ten mu zcela vrostl do končetiny. "Rána se mu zanítila a srnec uhynul. Vidíte, děti, že stačí i maličkost a zvířata na ni doplatí životem. Proto v lese nic nevyhazujte," podotkl.
Učitelka ze základní školy v Hnojníku Yveta Škutová přišla na výstavu se třetí třídou. Její svěřenci zrovna obklopili živého jezevčíka a poslouchali, jak umí norovat. "Je to pro ně úžasný zážitek. Jsou to děti z vesnice, příroda je baví. V zimě s nimi chodíme krmit zvířata nebo si sem tam do školy zveme na přednášky myslivce," řekla kantorka.
Myslivci dětem promítali také filmy o přírodě, pro ty nejmenší měli přichystaného Vydrýska. S organizací výstavy sdružení pomohlo Muzeum Beskyd, Lesy České republiky a odbor životního prostředí Mětského úřadu v Třinci. V kulturním domě bylo stále plno, protože postupně přicházeli školáci a mateřské školy z mnoha obcí a měst v okolí.
"Myslivecké sdružení Černá, Střítež-Vělopolí to s dětmi umí," ocenil výstavu vedoucí odboru životního prostředí třinecké radnice Bedřich Hudzieczek.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.