Přihlásit

Ohaře čeká mezinárodní soutěž (Hodonínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Dunajský pohár je velmi prestižní mezinárodní soutěž krátkosrstých německých ohařů, které se zúčastňují kluby z České republiky, Slovenska, Rakouska a Německa," uvedl předseda kynologické komise Leoš Tomančák.
Vzhledem k tomu, že majitelé nemohou své psy do soutěže přihlásit, vždy se totiž vybírají nejlepší zástupci klubů, prestiží se závod rovná nejvrcholnějším soutěžím ohařů v tuzemsku. "Měla by být na velmi vysoké úrovni, jako je u nás například Memoriál Karla Podhajského, a to právě mezinárodní účastí a kvalitou vybraných psů," vysvětlil Tomančák.
Do výběru se tak ze čtyř států dostalo dvacet pejsků, kteří budou soutěžit v pětičlenných družstvech. Rozhodčí však nebude posuzovat, jak závodník vypadá a jak kvalitní má chrup, ale jak pracuje v lese a na poli, tedy pracovní stránku psa.
"Jde o všestrannou soutěž, ve které psi hledají, slídí a přináší. Musí tak například přinést zajíce, liš ku či kachnu z vody, najít zvěř v rákosí či na poli nebo dohledat srnčí zvěř. Samozřejmě jde o už odstřelené kusy zvěře," popsal kynolog.
Soutěže se mohou zúčastnit ohaři od dvou let stáří. Rozhodčí na konci dvoudenního zápolení vyhlásí nejlepšího jednotlivce i nejlepší skupinu. Každá disciplína přitom bude hodnocena známkou od jedné do čtyř, přičemž čtyřka je nejlepší známkou. Soutěžící mohou dosáhnout maxima pěti set bodů.
"Vše bude rozděleno na poloviny. Jedna bude soutěžit v sobotu v lesních pracích, druhá v polních. V neděli se skupiny vymění," doplnil Tomančák.
Z regionu se do soutěže dostal jediný zástupce, který na Dunajském poháru předvede své dovednosti, a to dva a čtvrt roku stará fenka Gina z Klobouckého lesa. Tu povede její majitel Josef Bartál z Dolních Bojanovic.
Soutěž je přístupná i laické veřejnosti. Začátek je stanoven na sobotu dvaadvacátého srpna osm hodin ráno u Lidového domu.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.