Přihlásit

Na pět set psů obsadilo zámecký park v Buchlovicích (Slovácký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Výstava, která se konala v režii Českomoravské kynologické jednoty Praha, výstavního výboru Uherské Hradiště, byla zdrojem poznání i poučení, ale také místem k navázání řady přátelství kynologů a vyznaným dokladem o sepětí člověka s jeho nejlepším čtyřnohým přítelem.
"Snažili jsme se kynologům i jejich psům vytvořit takové podmínky, aby se oblastní výstava stala místem reprezentace myslivecké kynologie pro širokou veřejnost," nechal se slyšet ředitel výstavy a předseda Okresního mysliveckého spolku Uherské Hradiště Karel Blahušek.
Korektní soutěžní klání kynologů ocenil starosta Buchlovic Jiří Černý. "V regionu pod Buchlovem jsme odjakživa spjati s přírodou a lidé v našem kraji měli vždycky nejtěsnější kontakty s myslivostí a mysliveckou kynologií. Chci poděkovat organizátorům oblastní výstavy psů za její úspěšný průběh," vyzdvihl starosta akci, která se v Buchlovicích koná jednou za dva roky.
Na výstavě, která přilákala do buchlovického parku na patnáct stovek lidí, bylo k vidění na 465 psů z České republiky i ze zahraničí, zastupujících sedmdesát sedm plemen. O titul v různých třídách usilovalo se svými psy v sedmi kruzích čtyři sta deset vystavovatelů. Nejvíce zastoupenými psy na výstavě byli jezevčíci dlouhosrstí, drsnosrstí a hladkosrstí, kterých bylo dvaasedmdesát. Nejmenšími psy byly čivavy, jezevčíci králičí, zatímco obry byli angličtí ohaři.
Výstavu musí absolvovat každý pes, kterého chce jeho majitel zařadit do chovu. Absolvování oblastní výstavy však nebylo podmínkou lovecké upotřebitelnosti psa.
"Sedm rozhodčích, kteří mají zkoušku na posuzování příslušných plemen, hodnotilo kostru psa, jeho výšku v kohoutku, chrup, skus, osvalení, barvu a kvalitu srsti, oko a čenich. Dále posuzovali mechaniku pohybu hrudních a bederních končetin psa, ale také si všímali, zda je pes plachý, bázlivý či agresivní," přiblížil kritéria posuzování psů podle platného standardu příslušného plemene hlavní rozhodčí Jaromír Dostál.
Výstava byla rozdělena do šesti tříd podle věku psů. V nejmladší třídě štěňat byli hodnoceni psi ve stáří čtyř až šesti měsíců, zatímco ve třídě veteránů to byli psi starší osmi let. Podmínkou účasti na výstavě byl průkaz původu psa.
"Nutno říci, že většina psů i loveckých plemen je v držení nemyslivců, hlavně žen a dívek. Možná právě ten jejich pes je přivede k výkonu myslivosti. Naopak jen málo myslivců přivede výkon práva myslivosti ke kynologii," poznamenal hradišťský rozhodčí Milan Hampl.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.