Přihlásit

Odstřel srnčí zvěře by omezil nákazu (Jindřichohradecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Jedná se o virové onemocnění, které způsobuje tvorbu nezhoubných nádorů na kůži hlavy, hřbetu, v břišní krajině a pohlavních orgánů," vysvětlil ředitel Krajské veterinární správy František Kouba. Onemocnění se v poslední době podle jeho slov objevilo ve dvou lokalitách na Jindřichohradecku, a to v honitbách mysliveckého sdružení v Kunžaku a mysliveckého sdružení ve Volfířově, a jedné lokalitě na Českobudějovicku. Nálezy virové nákazy u srnčí zvěře byly už v roce 2007, kdy se podle jednatele Okresního mysliveckého spolku v Jindřichově Hradci Pavla Průši objevila poprvé v rámci celé republiky v honitbě Volfířov. Od té doby tam bylo uloveno více než deset nakažených kusů, pak i dva kusy v Kunžaku a dva v Dolních Němčicích. Nákaza se vyskytuje i u hospodářských zvířat, ale tam se dá na rozdíl od volně žijící zvěře léčit.
"Toto onemocnění by se nemělo rozhodně podceňovat. Po ulovení srnčí zvěře by neměli lovci nádory odřezávat a nechávat volně v přírodě, aby se nákaza nešířila.
Lovci by měli hned informovat úředního veterinárního lékaře - krajskou veterinární správu. O použití zvěřiny by měl rozhodnout úřední veterinární lékař," uvedl František Kouba.
Podle jeho slov by bylo potřeba zasáhnout radikální metodou s využitím sanitárního odstřelu nemocných kusů tak, aby se omezilo šíření nákazy. Proto je důležitá spolupráce mysliveckých sdružení, státní správy myslivosti a státní veterinární správy.
Jeho slova potvrzuje i Pavel Průša: "Jediný recept je střílet nemocné kusy na potkání. Odstřel je povolený i v době hájení pouze na základě povolení státní správy myslivosti. Kdo viděl onemocnění zblízka, tak může potvrdit, že opravdu vypadá strašně. Zatím o jeho výskytu nikdo moc nevěděl, vypadalo to někdy jako boule po nějakém poranění." Prevencí by však pro dosud zdravou srnčí zvěř, která je součástí přírodního bohatství státu, podle jeho slov mohlo být přidání selenu a zinku do krmení.
Jenže na to myslivci nemají finance a pomoc státu je zatím v nedohlednu.
O papilomatóze jednala i okresní myslivecká rada a postupně se o ní co nejrychleji snaží informovat všechna myslivecká sdružení.

 

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.