Přihlásit

Dlouhou zimu snáší zvěř na Brodsku dobře (Havlíčkobrodský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Myslel jsem si, že to bude horší," řekl Bohumil Šlosar, vedoucí Mysliveckého sdružení Věž a připomněl tuhou zimu před pěti lety, která se výrazně podepsala na stavech lesní zvěře.
Podle jeho pozorování jsou zvířata letos v dobré kondici. Myslivci ale musí častěji docházet ke krmelcům, aby netrpěla hlady.
"Spotřeba je velká. Kvalitního sena máme dost. Museli jsme ale dokoupit deset metráků ovsa," popisoval Šlosar. Obává se ale nadcházející oblevy, kdy se zvířata dostanou k řepce, kterou se mohou otrávit. Samotné sčítání zvěře není podle Šlosara velký problém, i když na jednoho myslivce připadá i padesát až sedmdesát hektarů. Zvěř se drží kolem krmelců, často také vychází na pole.

Návrat vydry
Sčítání se týká také vzácných druhů. Zatímco před pětadvaceti lety nebyla v okolí Věže žádná vydra, nyní jsou v okolí Věže běžné a páchají značné škody v rybnících.
"Letošní zima je dlouhá a pro zvěř zvlášť nepříznivá. Je to na ní vidět," popisoval myslivec Karel Still, který se stará o krmelce u Pohledu.
Zvířata podle něj ohrožují hlavně výkyvy teplot. Po oblevě se na sněhové pokrývce vytvoří škraloup. Zvěř se propadá a často si do krve odře spárky.
"Stavy zvěře v okolí Pohledu se moc nezvyšují. Aktuálním problémem jsou zde toulaví psi, které jejich majitelé na noc pouští, aby hlídali stavení. Oni ale utečou do lesa a pronásledují zvěř," vysvětloval Still. Tuto zimu mají psi na svědomí již dvě srny.
Vyhráno nemusí mít ani zvířata, která psům uniknou. Pokud se při útěku vyčerpají, mohou dostat zápal plic a uhynout.
Největším nebezpečím pro místní zvěř ale stále zůstávají silnice, na kterých často dochází ke střetu automobilů se zvířaty.
I do okolí Pohledu se před několika lety vrátily vydry. Spolu s nimi se zde objevil i norek americký. "Máme tu i dvě malá hejna koroptví, ta ale ohrožují draví ptáci," řekl Still.
Druhé sčítání zvěře, které má zpřesnit výsledky prvního pozorování, se bude konat na začátku března.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.