Přihlásit

Myslivečtí psi dohledávali zvěř a skládali zkoušky (Tachovská Jiskra)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ctiboř, Halže
Z místní honitby se v sobotu dopoledne ozývaly výstřely z brokových zbraní. Jednalo se o součást výcviku a zkoušek malých plemen psů. Rány z brokovnic do vzduchu imitovaly výstřely při vlastním lovu.
Vůdci psů se dostavili s pomůckami a potřebami pro vedení psů podle typu zkoušek. K těmto předmětům patřila nejen broková zbraň, ale také zvěř, kterou pes při testech dohledával. Všichni účastníci zkoušek museli předložit komisi rozhodčích průkaz původu psa a očkovací průkaz. Ke zkouškám nejsou připouštěni nemocní psi a háravé feny. Vůdci a jejich psi byli rozlosováni do tří skupin. Každá pak přistoupila ke zkouškám, které se konaly na louce, poli a v lese.
"Tyto zkoušky se dělají proto, aby pes získal loveckou upotřebitelnost pro dohledání zvěře," řekl nám za Okresní myslivecký spolek Radek Svoboda. "Zákon o myslivosti toto vyžaduje. Psi pak umí i po dvanácti hodinách dohledat zvěř," vysvětlil důvody zkoušek. "Krví jatečních zvířat se uměle založí stopa a psi se učí dohledávat. Takový výcvik trvá i několik měsíců, než je možné vykonat tyto testy," dodal Svoboda.
Součástí sobotní akce v honitbě byla také nová disciplína pro retrívry, paměť k aportu. Té se účastnila a poprvé tak mohla vyzkoušet před porotou svého retrívra i Kamila Pavlinová. "Na začátku jsem byla dost nervózní, ale dopadlo to dobře," řekla těsně po vykonání zkoušky. Její svěřenec retrívr Kony Javorův Dvůr správně zareagoval na výstřel ze zbraně a dohledal zvěř. "Dostali jsme známku čtyři, což je nejvyšší možná," pochlubila se spokojená majitelka psa, která přijela z Valů u Mariánských Lázní.

ANTONÍN HŘÍBAL

Foto - Kamila Pavlinová (na snímku) poprvé před porotou vyzkoušela umění svého retrívra Kony Javorův Dvůr.
Foto Deník/Antonín Hříbal

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.