Přihlásit

Skvělá žena (Vlasta)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Z OSMASEDMDESÁTI LESNÍCH SPRÁVCŮ V PODNIKU LESY ČESKÉ REPUBLIKY JSOU POUZE TŘI ŽENY. "BYLA JSEM DRUHOU SPRÁVKYNÍ POTVRZENOU VE FUNKCI," ŘÍKÁ PETRA ZAVŘELOVÁ Z ČERNÉ HORY.

Tatínek paní Petry je nimrod, takže se díky němu od mládí věnovala myslivosti. "Dokonce jsem se umístila i v několika ročnících dětské soutěže o zlatou srnčí trofej. Navíc se mi líbila uniforma," usmívá se paní Petra.

 NEMUSÍ SE VŽDYCKY ZROVNA STŘÍLET

 Po gymnáziu byla volba jasná - Vysoká škola lesnická. Hned na začátku však prozřela, spíš v negativním smyslu. Myslivosti je totiž na škole méně než deset procent. "Studovaný obor mě ale chytil, je to hezká práce. Nejen v kanceláři, ale častokrát i venku. Navíc s živým 'materiálem' , tím myslím rostoucí dřevo - les."  Myslivec se však v paní Petře nezapře. V kanceláři má na stěně trofeje: srnce šesteráka, muflona a mladého daňka. "Střelila jsem i sele prasete divokého." Více času na tohoto koníčka měla dříve, v hájence na samotě, kde sedmnáct let žili. Ještě jeden podstatný rozdíl je mezi ženami a muži, kteří propadli kouzlu myslivosti. V něžném pohlaví není tolik "lovce". Ilustruje to i nejkrásnější myslivecký zážitek paní Petry. "Čekala jsem na posedu na srnce, přišla bachyně se selátky. Moc dobře věděla, že tam jsem, jsou to velice ostražitá zvířata. Přesto tam zůstala a nakrmila je."

 LES JE NA PRVNÍM MÍSTĚ

 Oproti městskému člověku či nemyslivci ovšem paní Petra ví, že lesní zvířata se musejí střílet. Nejen proto, že některá jsou slabá a zimu častokrát nepřežijí. Třeba i kvůli tomu, aby se nepřemnožila a nezačaly mezi nimi bujet nemoci. Mohou také způsobovat velké škody na lesních porostech či na polích. Tady bývá kámen sváru mezi myslivci a lesníky. Obě strany mají pocit, že jim ta druhá "škodí". "Jsem obojí, ale na prvním místě je pro mě určitě les. Vytváří životní prostředí a zvíře jeho existenci nesmí ohrožovat."

 NEJSEM KŘEHKÁ KVĚTINKA

 Lesní správkyní se stala před pěti lety. "Vyhrála jsem výběrové řízení," říká, jako by vítězství bylo samozřejmostí. Tím se, mimochodem, stala nadřízenou i svému muži. "On je formát, vydýchá to!" dodává k tomu.   A rozhodnutí, že půjde do konkurzu, s nikým nekonzultovala. Nepotřebuje, aby ho někdo schvaloval. Šéfuje dalším třiceti lidem, z nichž tři čtvrtiny jsou muži. "Nemám s tím problém, jsem razantní tvor, a navíc zvyklá na jejich chování. Tohle místo určitě není pro křehkou květinku. Ale protože jsou chlapi ve svém jednání rovní a neintrikují, vím, na čem jsem." Autoritu si nepotřebuje zvyšovat kdejakými příkazy. Získala ji tím, že něco umí a vždycky uzná, když má pravdu druhá strana. Tohle povolání zahrnuje obrovskou míru zodpovědnosti. Většinou je to rozhodovací a kontrolní činnost, za kterou paní Petra zodpovídá. Ventiluje se pak tím, že pěstuje květiny. "Jako holka jsem říkala, že nejsem krtek, abych se vrtala v zemi. Teď mě kytky opravdu baví."

 PLNÍM SI SVÉ DĚTSKÉ SNY

 Na jaké záliby jí pak zbývá čas? Rádi s manželem cestují, především k moři. Byli mimo jiné na Korsice. Návštěvou tohoto ostrova si splnila jeden ze svých dětských snů. "Kdysi jsem četla román o krevní mstě a lidé se před ní skrývali do hustých porostů zvaných macchie. Chtěla jsem je vidět a zažít tu atmosféru." Sama každoročně vyjíždí na horské túry na Slovensko. Vloni se jí podařilo splnit si další z životních přání. Vylezla na Gerlachovský štít! Nejen na cestách ráda fotí. Stále si však připadá jako začátečnice. "Na uměleckou fotku to zatím v žádném případě není. Ale mám svoji zrcadlovku a přináší mi to potěšení." A když si potřebuje odpočinout, jezdí se do lesa kochat. "Existuje jedno místo, kus krásného lesa, kde se dobíjím. Nejsem klasicky věřící, ale v sílu lesa věřím," dodává Petra Zavřelová.

"Vždycky se mi líbila uniforma."
Petra Zavřelová (43), Černá Hora, vdaná, dvě děti

 VYBÍREJTE S VLASTOU, KDO ZÍSKÁ TITUL SKVĚLÁ ŽENA ROKU 2007!

 Každý týden vám představíme ženu, která si zaslouží přívlastek "skvělá". Na konci roku vám všechny připomeneme a vy pak svými hlasy rozhodnete, která se stane vítězkou soutěže. Znáte také nějakou skvělou ženu? Napište nám, rádi ji představíme.

LUCIE VĚCKOVÁ/Foto PICTER

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.