Medvědina se objeví na na talíři v slovenských restauracích, uvedl náměstek
- Kategorie: Myslivost
- Přidat nový komentář
Zvěřina z ulovených medvědů na Slovensku neskončí v kafilérii jak dosud, ale bude se dodávat ke konzumaci. Oznámil to náměstek ministra životního prostředí, který přislíbil, že organizace spadající pod ministerstvo životního prostředí – po splnění všech podmínek – budou nabízet ulovené jedince na prodej.
„Proč? Protože medvědí maso se dá jíst,“ vysvětlil na sociální síti Kuffa z vládní Slovenské národní strany. Upozornil, že každý, kdo by chtěl medvědí maso odprodat dále, si musí požádat o vydání takzvaného certifikátu CITES (úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy), který zaručí, že jedinec byl legálně uloven a zároveň umožní gastronomickým provozům prodávat hotová jídla z medvědiny.
Podle oficiálního sčítání žije na Slovensku ve volné přírodě na 1200 medvědů. Po sérii útoků těchto šelem na člověka, které skončily zraněním a dokonce i smrtí, slovenská vláda začátkem dubna schválila návrh na odstřel 350 medvědů a vyhlášení mimořádné situace ve většině okresů v zemi. Zatím bylo s podporou armády odstřeleno 23 problémových jedinců, uvedl Kuffa dříve v tomto měsíci.
Nápadu s odprodejem zvěřiny ulovených medvědů hnědých, chráněných v Evropské unii, si povšimla domácí i zahraniční média včetně britské stanice BBC. „Populistická vláda“ podle BBC oznámila, že maso z utracených medvědů bude prodáno veřejnosti, aby se zabránilo plýtvání. Od příštího týdne mohou organizace spadající pod ministerstvo životního prostředí nabízet medvědinu k prodeji, pokud budou splněny všechny zákonné a hygienické podmínky.
K poslednímu střetu šelmy s člověkem došlo 24. května v obci Sučany nedaleko Martina na severozápadě Slovenska, kde medvědice v průmyslovém areálu zaútočila na 49letého muže. Ten byl s několika zraněními převezen do martinské nemocnice.
Medvědi se na Slovensku po rostoucím počtu střetů s lidmi, včetně smrtelných útoků, stali politickým tématem. Slovensko je v počtu útoků na druhém místě v Evropě za Rumunskem, kde podle odhadů žije asi 13 000 medvědů hnědých, připomněla britská stanice a dodala, že 350 medvědů hnědých určených k odstřelu na Slovensku odpovídá celé populaci tohoto druhu ve Španělsku.
Ochránci přírody a kritici vlády však tvrdí, že důraz by měl být kladen na prevenci. Ekolog a europoslanec za opoziční stranu Progresivní Slovensko Michal Wiezik minulý měsíc BBC řekl, že vládní plán je absurdní a že se již nepodařilo omezit počet útoků bezprecedentním vybíjením tohoto chráněného druhu. Argumentoval tím, že tisíce setkání lidí s medvědy ročně se odehrály bez incidentů, a doufal, že Evropská komise zasáhne.
Medvědi hnědí jsou přísně chráněni podle směrnic EU a mohou být zabiti pouze ve výjimečných případech, jako je ohrožení veřejné bezpečnosti, pokud neexistují žádné jiné alternativy. Medvědí zvěřina se v Evropě běžně nejí a za delikatesu je považována jen v několika málo regionech ve východní Evropě a severských zemí. Přísná pravidla lovu ve většině členských států EU a chráněný status medvědů znamenají, že jejich maso je zřídka dostupné a běžně se nevyskytuje v restauracích nebo obchodech. Tam, kde se medvědina konzumuje, hygienici varují před rizikem výskytu svalovce, což je parazit, který může u lidí způsobit vážná onemocnění. Předpis Evropské unie o bezpečnosti potravin vyžaduje, aby bylo veškeré medvědí maso před prodejem testováno na přítomnost larev svalovce a americké Centrum pro prevenci nemocí požaduje tepelnou úpravu masa, připomněla BBC.
Slovenský deník Pravda na svém webu napsal, že do uzávěrky nedostal od ministerstva životního prostředí odpověď ohledně Kuffova vyjádření o vyřízení potřebného papírování pro prodej medvědího masa. Medvěd hnědý je totiž chráněný a prodej či koupě masa z tohoto savce je zakázaná příslušným nařízením EU, upozornil list. Připomněl, že loni se Slovenská inspekce životního prostředí zabývala případem, kdy v jedné restauraci v obci Tatranská Štrba nabízeli medvědí guláš a pomazánku z medvědích škvarků. Inspekce udělila pokutu uživateli honitby, který maso prodal, a i restauraci, která ho koupila.
Podle ČTK, red.