Přihlásit

Vaření v muzeu: nejvíc šla na dračku šípková omáčka (slovacky.denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jak upravit zvěřinu, naučíte se za vteřinu, s tímto podtitulem se ve Slováckém muzeu konalo další pokračování oblíbené akce Vaříme v muzeu. V hlavní roli se představil kuchař František Tatařík.
 
"Důležité je maso si předpřipravit, aby z něj zmizely pachy a bylo křehké," sdělil klíčovou podmínku pro úspěšnou přípravu pokrmů ze zvěřiny.
Desítky návštěvníků si mohly pochutnat na lovecké paštice, guláši z daňka s chlebem a kýtě z divočáka se šípkovou omáčkou a žampionovým knedlíkem.
"Předpokládali jsme, že nejvíc na odbyt půjde guláš, ale překvapivě vyhrála šípková omáčka. Zrovna dávám poslední porci. Šlo jich asi pětapadesát," poznamenal ostřílený kuchař, který své zkušenosti předává svým nástupcům na Soukromé střední škole ve Štěpnicích.

Podle něj sehrála roli skutečnost, že omáčku lidi znají z legendárního filmu Slavnosti sněženek, ale doma ji moc nedělají a chtěli ji ochutnat. "Chválili ji, chutnala jim," pousmál se František Tatařík a prozradil, jak on sám předpřipravuje zvěřinu.
"Maso je potřeba naložit, takzvaně se pekluje. Připraví se kyselý nálev se zeleninou a cibulí a do toho se starší kusy masa naloží, čímž se z něj vytáhnout pachy a maso zkřehne," vysvětlil.
Příští vaření v muzeu přijde na řadu po Velikonocích v sobotu 7. dubna. "Uděláme výběr jídel ze starých kuchařek, takže se lidé mohou těšit na dávno zapomenutá jídla. Využijeme i takových bestsellerů, jako jsou kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové či Marie Sandtnerové," navnadila zájemce etnografka Slováckého muzea Marta Kondrová.

Kančí kýta se šípkovou omáčkou
1 kg kančí kýty, 80 g slaniny, 120 g cibule, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 citron, 4 lžíce šípkové zavařeniny, 50 g hladké mouky, 80 g oleje, 1 dcl červeného vína, divoké koření, jalovec, cukr, sůl
Na oleji zpěníme cibuli a nakrájenou slaninu. Přidáme okořeněné maso, které opečeme, podlijeme vodou a upečeme. Maso vyjmeme, výpek vydusíme na tuk, zaprášíme hladkou moukou, zasmahneme a zalejeme vodou. Přidáme šípkovou zavařeninu, protlak, červené víno, citronovou kůru a šťávu. Provaříme a procedíme přes jemný cedník. Podáváme s knedlíkem.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.