Přihlásit

Kapitální muflon z Machova (Náchodský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jaroměř-Josefov
Kromě srnčí a jelení zvěře určitě na Náchodsku stojí za pozornost zvěř mufloní.
V oblasti Machova, kde hospodaří myslivecké sdružení na 1530 hektarech honební plochy, se daří ve volné přírodě odchovat muflony se špičkovými trofejemi, a to již po několik roků. "Předložená trofej muflona s bodovou hodnotou 246,1 bodů CIC ve stáří osmi roků je příslibem dobré budoucnosti," říká člen hodnotící komise Václav Záleský, a pro upřesnění dodává, že z předložených pěti trofejí byly ohodnoceny zlatou medailí další tři trofeje. "Obdiv zaslouží myslivecké sdružení Bor Machov, kde zodpovědným a ukázněným hospodařením docilují takovýchto výsledků. Celkem bylo předloženo 46 trofejí muflonů, z toho 11 zlatých, 3 stříbrných, 2 bronzové. Daňčí zvěř jena Náchodsku zvěří okrajovou; mimo oboru Karsit, ve které se daří za mimořádných podmínek udržet vysoce kvalitní chov. Ve volných honitbách bylo uloveno 5 daňků, z nichž žádná trofej nedosáhla na medailové ocenění. Z černé zvěře byla hodnocena jedna trofej. Dále byly hodnoceny tři lebky lišek, z nichž jedna získala zlatou a dvě stříbrnou medaili. Zlatou medaili získala i jediná trofej jezevce. Mezi vystavené význačné trofeje spárkaté zvěře ulovené v roce 2007 patřil zlatý srnec lovkyně Krejcarové z honitby MS Martínkovice (130,5 bodů CIC), stříbrný srnec lovce Děda z honitby MS Velké Poříčí (128,5 bodů CIC) a další stříbrný srnec lovce Lajera z honitba MS Hlavňov (121,6 bodů CIC). Mezi třemi nejsilnějšími zlatými muflony kralovala trofej z honitby MS Bor Machov (lovec Váně, 246,1 bodů CIC). Z honitby ve Velké Srbské byla zlatá trofej muflona lovce Košťála (239,35 bodů CIC) a z honitby MS Bor Machov byl i další zlatý muflon lovce Pranase Dailie (226,3 bodů CIC).
Velmi vhodné bylo doplnění chovatelské přehlídky od firmy Silvatech, která nabízela vycházkové oděvy, obuv a různé doplňky pro volný čas a myslivost.
Chovatelské přehlídky trofejové zvěře se ve dnech zúčastnilo přes 600 myslivců a přátel myslivosti, kteří ji hodnotili jako velmi zdařilou, jak po odborné stránce, tak i jako společenskou událost.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.