Přihlásit

Města se bojí, že s bobrem přijdou záplavy (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Blansko, Rájec-Jestřebí - Pro jedny je to senzace a radost, druhým přibyly vrásky na čele. Na řece Svitavě se nečekaně objevil bobr evropský. Toto chráněné zvíře lidé viděli mezi RájcemJestřebí a Doubravicí na Blanensku, tedy vůbec nejseverněji v rámci povodí Dyje.
Myslivci už objevili noru bobra, což naznačuje, že se zde usadil. "Nebyl v této lokalitě několik století. Před dvěma lety byl sice viděn, jak zde proplouvá, nyní tu jsou ale znaky pobytu, okousané větvě, nora. Vodáci ho při sjíždění řeky už viděli," tvrdí Aleš Pernica z Mysliveckého sdružení Doubravice.
Právě on na bobří návštěvu upozornil úřady. Vedení obcí, které na Svitavě leží, ale radost nemají. Řada z nich totiž letos ve spolupráci s Povodím Moravy chystá začátek dlouho očekávaných úprav toku Svitavy. Řeka pravidelně při jarním tání nebo letních bouřích hrozí záplavami a vylévá se z břehů. "Hotové už je stavební povolení a připravuje se výběrové řízení na dodavatele stavby. Věřím, že ve druhé polovině roku by se mohlo začít," plánuje místostarosta Blanska Jindřich Král.
Blanenští chtějí upravit tok Svitavy od Salmova jezu až po jez Paulinka, tedy v celém průtoku městem. Práce včetně odbahnění toku mají trvat asi rok a půl a vyžádají si více než 60 milionů korun. "Nedokážu si představit, co by bylo, kdyby se bobr objevil na tomto upravovaném úseku. Budeme to muset řešit s odborem životního prostředí, ochránci by totiž v takovém případě mohli stavbu na Svitavě ohrozit," uvedl Král.
Že bobr na Svitavě nevydrží, doufají i v Rájci-Jestřebí. Stejně jako ostatní obce ležící na Svitavě v úseku mezi Brnem a vodní nádrží Křetínka i tam každoročně napravují škody napáchané rozlitou řekou. Krizový je hlavně soutok Svitavy a říčky Býkovky, kde se chystá železobetonová hrázka, připravuje se i dosypávání hráze severně nad obcí. "Tato akce má pro nás jednu z nejvyšších priorit, s povodněmi jsme si užili opravdu hodně," popisuje starosta Rájce-Jestřebí Pavel Perout. I on vidí velký problém v tom, kdyby se nad Rájcem nastálo usadil bobr a začal si stavět hráze.
"Svitava už nyní na řadě míst hrozí přímým rozlivem, a když navíc na toku budou hráze, voda by se z koryta dostala při každém větším dešti, velký problém by to tak byl i pro zemědělce," obává se Perout.
Podle zasvěcených se ale nic podobného na Blanensku nechystá. Svitava má totiž na bobří hráze příliš široké koryto. "Hráze bobr staví na malých potocích nebo říčkách, na řece, jako je Svitava, stavění hrází snad ani nehrozí, bobr si tu raději vyvrtá noru," uklidňuje Pernica.
Spolu s kolegy se chystá výskyt bobra vysledovat a lépe popsat. A podrobněji zjistit, odkud vlastně na Blanensko připutoval. Běžně bobři žijí zejména na jihu regionu v povodí řeky Moravy nebo Dyje. Bobr tak zřejmě připlaval proti proudu Svitavy. Snahu obcí zvíře vystrnadit ale myslivci nesdílejí. "Patří ke kriticky ohroženým živočichům, nesmí se ničit ani jeho dílo, ani jeho sídla. Za práva bobrů se klidně budu bít," tvrdí Pernica.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.