na knedlíčky: 500 g mleté zvěřiny (může být směs více druhů), 50 g kulatozrnné rýže, 1 rajče, 1 malá šalotka, 1 stroužek česneku, 1 vejce, hrstka nasekané plocholisté petržele, 4 lžíce olivového oleje, citronová kůra a šťáva, čerstvě mletý citronový pepř, sůl
na polévku: 1/2 menší hlávky bílého zelí, 4 velká rajčata, 3 stonky řapíkatého celeru, 1 zelená paprika, 2 stroužky česneku, 100 g kulatozrnné rýže, 1,5 l zvěřinového vývaru, 6 lžic olivového oleje, 3 lžíce rajčatového protlaku, 2 lžíce třtinového cukru, 4 bobkové listy, 5 zrnek nového koření, 5 jalovčinek, citronová šťáva, sůl
Zelná polévka s rýží a zvěřinovými knedlíčky
Dalibor Pačes
Nejdříve si připravíme knedlíčky. Do mísy dáme mletou zvěřinu, rýži, na kostičky nakrájené rajče, nadrobno nakrájenou šalotku, prolisovaný česnek, vejce, nasekanou petržel, olivový olej, lžíci citronové šťávy, lžičku najemno nastrouhané citronové kůry a špetku citronového pepře. Osolíme a důkladně vymícháme dobře propojenou zvěřinovou směs. Ze směsi tvoříme knedlíčky o hmotnosti asi 50 g, klademe je na menší pekáček vyložený pečicím papírem a v troubě předehřáté na 180 °C pečeme dozlatova asi 20 minut.
Ve velkém hrnci na rozehřátém oleji orestujeme nakrájená rajčata a plátky česneku, přidáme rajčatový protlak a třtinový cukr a dále krátce restujeme. Vsypeme rýži, osolíme, zalijeme vývarem a zvolna vaříme, až je rýže téměř měkká. Přidáme na dlouhé proužky nakrájené zelí, nakrájený řapíkatý celer a zelenou papriku a upečené zvěřinové knedlíčky i s výpekem. Promícháme a zvolna vaříme, až je zelenina na skus a všechny chutě se propojí. Nakonec dochutíme citronovou šťávou a solí.
Horkou zelnou polévku s rýží a zvěřinovými knedlíčky podáváme s tmavým pečivem nebo chlebem.
Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes