Přihlásit

Máme tu měsíc myslivosti (Krkonošský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V červnu jsou sady a louky plné mláďat spárkaté i drobné zvěře. Srny a laně kojí mláďata, jsou vidět zajíčci z druhých vrhů, bažantům a koroptvím odrůstají kuřata. Bachyně vodí selata, přitom se vyhýbají kontaktu s člověkem, při náhodném setkání však tvrdě hájí svá selata.
Myslivci po dohodě se zemědělci vyhánějí zvěř před sklizní pícnin a zachraňují jí před jistou smrtí pod rychlými širokozáběrovými sklizňovými stroji. K tomu využívají lovecky upotřebitelných psů, kteří dokáží nalézt čerstvě nakladená mláďata i hnízda na zemi sedících ptáků. Drtivá většina žacích strojů není vybavena plašiči zvěře, které jsou ze zákona povinnou výbavou. Nové žací stroje i traktory jsou tiché, proto dochází při nevyhnání zvěře před sečením k masakrům zvěře, zejména mláďat, které nemohou před rychle jedoucí mechanizací uniknout.
Při pobytu k přírodě se chovejme ohleduplně. Při objevení mláďat zvěře je nutno se co nejrychleji vzdálit od místa nálezu. Pohlazení může přinést mláďatům smrt. Do přírody není vhodné jezdit autem či čtyřkolkou, pes musí být vždy na vodítku. Červnová příroda štědře nabízí možnosti pro pozorování jejich krás. Vstupujme proto do přírody tiše a s pokorou, abychom mohli odcházet s poznáním, občerstveni její rozmanitostí. Kdo toto dokáže, je v přírodě vítaným hostem.

Červnové pranostiky z knihy Jaromíra Kovaříka Zvěř, lov a myslivost v české lidové slovesné kultuře:
Pláče-li červen a neoschne žitko, v zajících, koroptvích budem mít řídko.
Když červen sluncem pohostí, úroda bude v hojnosti. Hřímáli v červnu, zvede se obilí. Chladný květen, červen vlažný - je pro sýpky, sudy blažný. Červen studený - sedlák krčí rameny. Pláče-li Medard i ječmen zapláče.
Déšť o svatém Vítu, škodí ječmenu i žitu. O svatém Vítu půl zrna v žitu. Svatý Vít vymetá ovísek. Nesej na svatého Víta, škoda žita. Svatý Vít káže síct, svatý Jan seče sám.
Do Jana Křtitele nechval ječmene. O Janu-li kukačka kuká, pěkný čas sobě vykuká. Nekuká-li kukačka před sv. Janem, bude neúrodný rok. Čím déle kukačka po Janu zpívá, tím dražší žito na trhu bývá.
Na svatého Aloise poseč louku, neboj se! Netřeba v červnu o déšť prositi, přijde, jak začnem kositi.
Na svatého Antonína broušení kos započíná. Prší-li na svatého Petra a Pavla, bude mnoho myší, urodí se hodně hub.
Když pes v břiše, v střevách má kroucení, trávu jí, vyje, strojí skučení, řídko toho chyba bývá, že potom déšť přicházívá.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.