Přihlásit

Nový americký žebříček nebezpečných psích plemen: Jezevčík je trhač číslo 1 (Blesk)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vysloužili si tím první místo v žebříčku nejvíce nebezpečných psích plemen. Druhé místo obsadil nejmenší psík na světě, čivava. Hned za nimi skončil Jack Russel teriér. Bojová plemena jsou dle odborníků z University of Pensylvania považována za průměrně nebezpečná. Nejmírnějšími mazlíky jsou naopak "huňáči", labrador či zlatý retrívr.
Nejvíce nebezpečnou psí rasou je podle amerických odborníků jezevčík. Cizí lidi a ostatní psy pokouše každý pátý, každý dvanáctý napadne svého pána. Jsou sice malí, ale mají tvrdou hlavu. Vždyť se využívali i k lovu divočáků. Studie také potvrdila již dříve ověřenou věc. Čím menší plemeno, tím více uštěkaný a nevrlý pes.
Čivava, nejmenší pes na světě, který v dospělosti váží maximálně 2,7 kilogramů, skončil na druhém místě. Na třetím se umístil sebevědomý Jack Russell teriér.
Naopak bojová plemena, ze kterých jde asi největší strach, jsou podle autora studie Jamese Serpella nebezpeční průměrně. Faktem je, že pokud jsou bojoví psi dobře vedeni svým pánem, nemohou ublížit.
Mezi nejklidnější a nejméně agresivní psy patří podle Serpella například společenští basseti nebo "vodní" psi labradoři. "Nejde totiž úplně říct, tenhle pes je agresivní, ten zase ne, vždy je to o výchově," sdělila Blesku Radka Benčová ze psí školy Conica.

NEJAGRESIVNĚJŠÍ
1. Jezevčík
Jezevčík je původem z Německa. Lidé si často myslí, že malého psa není potřeba vycvičit. To ale není pravda, jinak může být velmi agresivní a útočný i na své pány.
Tito drsnosrstí jezevčíci vznik li na přelomu 17. a 18. století křížením hladkosrstých jezevčíků a kníračů. dodnes se využívají k lovu vysoké zvěře. V povaze však mají být dominantní, svéhlaví a houževnatí.
Musíte ho však dobře vychovávat, jinak je vzteklý a agresivní.

2. Čivava
Čivava má kořeny v Mexiku. Na svoji výšku je dost hbitá. Ani u nich by se výchova neměla zanedbat, jinak jsou z nich oprsklí >štěkouni«.

3. Jack Russell teriér
Jack Russell pochází z Velké Británie. Je velmi temperamentní. Často útočí, ale je oblíbený u dětí. Není snadné ho vycvičit a potřebuje dost pohybu.

MÍRNĚJŠÍ
Ridgeback
Dnes se psi chovají jako lidští společníci. Na hřbetě mají pruh srsti proti směru růstu - ridge.

Pitbull
Po dobrém výcviku je oddaný svému pánovi. Pokud je výcvik zanedbán, stává se z něj také nebezpečný pes.

Rotvajler
Je to pes pevných nervů, který na své okolí reaguje velmi bystře. Má velkou sílu a vytrvalost.

MAZLÍCI
Retrívr
Předpoklady u tohoto plemene jsou hravost, učenlivost, ochota pomáhat a laskavost.

Labrador
I toto plemeno se hodí do rodin, je mírné a učenlivé. Často se s nimi pracuje v rámci terapie s postiženými.

Basset Hound
Basset Hound se poprvé objevil ve Francii. Je to miláček rodin s dětmi. Je hlavně mírný, společenský, hravý a zvídavý.

ANKETA
Blesk se ptal lidí: Vlastníte nějakého psa a máte zkušenost s nebezpečnými plemeny?

Andrea Dvořáková (32)
"My jsme měli doma už jezevčíka dokonce dvakrát.
Pokaždé mě kousl do ruky.
Jsou hrozně tvrdohlaví a nevyzpytatelní. Měli jsme i jiné psy a ti byli naopak docela v pohodě."

Patrik Šnobl (31)
"Já si myslím, že povaha psů může být různá, je to pes od psa. Záleží také samozřejmě, jaký je jeho pán a jakou má výchovu. Mě pokousal jednou vořech do nohy, když jsem byl ještě malej."

Adéla Šťastná (15)
"Psy mám ráda, ale bojím se bojových plemen. Obzvlášť, když je potkám na ulici bez náhubku. Ještě mě nikdy nepokousal a doufám, že se to ani do budoucna nestane. To by bylo hrozné."


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.