Přihlásit

Ždár ohrožuje svrab. U sídliště tam běhají nakažené lišky (TN.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Lišku se svrabem v minulých dnech střelil jednatel Okresního mysliveckého spolku Žďár nad Sázavou Oldřich Sedlář. "Zadek a oháňku měla úplně holou," říká. Sám navíc viděl minimálně další lišku, která byla parazitem napadena také.
"Protože je období vyvádění mláďat, dá se očekávat, že by v lokalitě památky UNESCO Zelená Hora u Černého lesa mohlo být svrabem nakaženo okolo deseti lišek," dodává myslivec.

Infekce hrozí i tam, kde se liška otřela
Problémem podle Sedláře je, že se nakažené lišky pohybují v těsné blízkosti sídliště. "Právě Černý les je oblíbeným místem, kam lidé chodí venčit psy," vysvětluje. Riziko rozšíření svrabu se tím podle něj značně zvyšuje.
"Je velmi pravděpodobné, že se zárodky svrabu mohou z lišek dostat na volně pobíhající psy například při kontaktu s místem, kde se liška otírala postiženou části srsti," vysvětluje Sedlář, podle něhož se pak parazit může dál šířit.
To ostatně potvrzuje i jihlavský veterinář Luděk Kučera. "Svrab je přenosný a psi a kočky jsou jeho častými hostiteli," říká.

Nakažení může hrozit i lidem, ale výjimečně
Navíc existuje i riziko přenosu na člověka, byť není příliš velké. "Onemocnění způsobuje parazit zákožka. Druh, který napadá divokou zvěř, ale na člověku obvykle neparazituje, protože není jeho přirozeným hostitelem. Je ale pravda, že při přímém kontaktu s napadeným zvířetem může zákožka na ruce člověka přejít. Za několik dnů ale člověka sama opustí," vysvětluje veterinář.
S tím souhlasí i primář kožního oddělení jihlavské nemocnice Štefan Dubáň. "Svrab se celkem snadno přenáší z člověka na člověka, mnohem méně častý je přenos ze zvířete na člověka. Osobně jsem se s takovým případem nesetkal," tvrdí.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.