Přihlásit

Přemnožení divočáci plení zahrady i pole (Znojemský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Blanensko
Přemnožená divoká prasata mají hlad. Loni se moc neurodily žaludy a bukvice, takže divočáci potravu hledají, kde se dá. I když je zima, tak plení zahrádky i pole. Celou zahradu mezi Blanskem a Olešnou přeryli například rodině Marie Kotkové. "Divočáci tam začali lézt, když napadl první větší sníh, nezastavil je ani plot, ani to, že tam máme psa. Přitom jsme na zahradě měli všechno uklizené, nevím, co tam hledali. Teď máme úplně poničené záhony jahod, všude jsou velké drny, jak dopadly cibule narcisů a tulipánů, to zjistíme až na jaře. Po nájezdu prasat budeme zahradu dávat do pořádku aspoň dva až tři měsíce," popsala Marie Kotková. Podle ní divočáci zplundrovali také zahrady v okolí, rozryté jsou i přístupové cesty. Kotkovi se nyní snaží získat od myslivců speciální nátěr na plot, který by měl černou zvěř odpuzovat.
Na zahrádku v Olomučanech se prasata dostala také Jiřímu Kopkovi. "Rypákem si zvednou spodní napínací drát plotu, podhrabou se a jsou tam, kam chtějí," popsal zahrádkář. Tomu sice zatím větší škody nenadělali, ale přesto má obavy, aby mu něco nezničili. "Lákají je neudržované zahrady, kam majitelé chodí třeba jen občas. Pod mouzahrádkou bohužel jedna taková je," doplnil zahrádkář.
Jednatel Okresního mysliveckého spolku Jaroslav Zelený potvrdil, že divoká prasata jsou přemnožená a způsobují mnohé škody. "A to už řadu let," konstatoval jednatel.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.