Přihlásit
Sample Image

V ČR byl po deseti měsících potvrzen africký mor prasat u uhynulého…

Myslivost 0

V České republice byl po deseti měsících potvrzen africký mor prasat (AMP) u nalezeného uhynulého prasete divokého. Nákazu potvrdilo vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Jihlava. Starší kosterní pozůstatky uhynulého divočáka nalezli úřední veterinární lékaři Státní veterinární správy (SVS) při společném vyhledávání uhynulých divočáků se studenty Střední školy hospodářské a lesnické z...

Sample Image

Litevští myslivci odmítli žádost vlády o odstřel medvědice ve Vilniusu

Myslivost 0

O rozruch ve Vilniusu a jeho okolí se postarala medvědice, která se do hlavního města zatoulala z lesů. Dva dny se pohybovala po různých čtvrtích města, přecházela dálnice a prozkoumávala dvorky, píše agentura AP. Sledovali ji lidé s chytrými telefony a dokonce i drony. Vláda vydala povolení k jejímu odstřelu, narazila...

Sample Image

Prezident podepsal novelu zákona o zbraních. Lékaři budou muset prověřovat, zda pacienti…

Myslivost 0

Prezident Petr Pavel podepsal 11. června 2025 soubor novel zákona o zbraních a střelivu a zákona o munici, jenž vejde v platnost od ledna příštího roku. Mimo jiné zavádí povinnost pro lékaře prověřovat vlastnictví...

Sample Image

Ministerstvo zemědělství poskytuje dotace na plašiče zvěře, drony a senzory na žacích…

Myslivost 0

Ministerstvo zemědělství každoročně vypisuje dotace pro zemědělce i myslivce na pomůcky, které při senoseči pomůžou vyhledat a zachránit srnčata a případně další mláďata schovaná ve vysoké trávě. Žadatelé mohou získat...

Sample Image

Rarita roku 2025 – výsledky 1. kola

Rarita roku 0

Soutěž Rarita roku 2025 o nejzajímavější srnčí trofej odstartovala! Do 19. května přijímala redakce Světa myslivosti fotografie trofejí přihlášených do prvního kola. Sešlo se jich celkem 13 a pro novou...

Sample Image

Termální drony DJI – srovnání v terénu

Myslivost 0

Ve Světě myslivosti č. 3/2025 jsme provedli srovnání nejdostupnějších dronů s termokamerou na základě parametrů významných pro potřeby využití v myslivosti. V článku jsme se zaměřili na drony v cenové relaci do...

Sample Image

V Ludgeřovicích na Opavsku se objevil los

Myslivost 0

V Ludgeřovicích na Opavsku se 2. června ráno objevil los evropský. Do obce se pravděpodobně zatoulal z Polska, kde je výskyt těchto zvířat častější. Jeho odchyt řešil Moravskoslezský kraj ve...

Sample Image

Česká republika odmítá zákaz olova ve střelivu od roku 2028

Myslivost 0

Vláda ČR po Evropské komisi požaduje, aby přehodnotila svůj přístup k omezování používání olova ve střelivu a stáhla aktuální návrh, který by v příštích letech ustanovil řadu zákazů. V tiskové zprávě to...

Monitoring tisku - Myslivost

Speciality ze zvěřiny

Sample Image

Grilovaný hřbet z divočáka, smetanové těstoviny s kukuřicí

Speciality ze zvěřiny 0

600 g hřbetu z divočáka bez kosti, 2 lžíce olivového oleje, grilovací koření, sůlna kukuřici: 400 g předvařené kukuřice (2 klasy), 200 ml 33% smetany, 50 g parmazánu, lžíce olivového...

Sample Image

Kubánské srnčí picadillo

Speciality ze zvěřiny 0

500 g mleté srnčí zvěřiny, 400 g sterilovaných drcených rajčat, 100 g zelených oliv bez pecek, 80 g sušených brusinek, 1 syrová červená paprika, 1 šalotka, 3 stroužky česneku, 100...

Sample Image

Daňčí jarní rolky s omáčkou z portského

Speciality ze zvěřiny 0

600 g daňčí kýty bez kosti (šál), 2 svazky jarních cibulek, 150 g selské šunky, medová hořčice, směs jemně mletého koření na zvěřinu, sůl; olej na pečení na omáčku: 200 ml portského, 100 ml silného zvěřinového vývaru, 3 lžíce másla, 10...

Africký mor prasat

Sample Image

V ČR byl po deseti měsících potvrzen africký mor prasat u uhynulého…

AFRICKÝ MOR PRASAT

V České republice byl po deseti měsících potvrzen africký mor prasat (AMP) u nalezeného uhynulého prasete divokého. Nákazu potvrdilo vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Jihlava. Starší kosterní pozůstatky uhynulého divočáka...

Sample Image

Liberecký kraj je tři čtvrtě roku bez nových případů afrického moru prasat

AFRICKÝ MOR PRASAT

Liberecký kraj je tři čtvrtě roku bez nových případů afrického moru prasat (AMP). Poslední potvrzený nakažený divočák je z loňského srpna. Pokud v následujících třech měsících nepřibude žádný další, Česko...

Sample Image

Testy uhynulých prasat a divočáků ve Zlínském kraji loni africký mor neprokázaly

AFRICKÝ MOR PRASAT

Veterináři ve Zlínském kraji loni preventivně vyšetřili na africký mor 75 uhynulých prasat v domácích chovech. U žádného z nich se nákaza neprokázala. Pracovníci krajské veterinární správy loni pokračovali také...

Testy lovecké výzbroje a výstroje

Sample Image

Tip z Decathlonu na jarní doplnění výstroje

Lovecká výzbroj a výstroj 0

Většině našich myslivců je dobře známo, že v nabídce prodejce sportovního vybavení Decathlon naleznou bohatý sortiment lovecké výstroje pro každé roční období. V redakci Světa myslivosti jsme v průběhu dubna 2023 měli možnost...

Sample Image

Zimní lovecký set oblečení z Decathlonu

Lovecká výzbroj a výstroj 0

Nacházíme se v období, kdy kvalitní oblečení pro pobyt v přírodě zásadně ovlivňuje dobu strávenou na čekané v lese. Počátkem listopadu 2022 jsem měl příležitost otestovat zimní loveckou soupravu od firmy Decathlon.

Sample Image

Lovecký batoh Solognac Big Game 45/90

Lovecká výzbroj a výstroj 0

Nedílnou součástí lovecké výstroje většiny myslivců je kvalitní batoh, do něhož se dá naskládat vše potřebné pro konkrétní způsob využití. Menší batohy slouží k transportu věcí užitečných při individuálních a společných...

Kančí guláš (idnes.cz)

Trofej z mysliveckého plesu, autor Pavel Cibulka

Další z řady receptů, osobně vyhledaných v anonymních vodách internetu i kuchařkách, ať už vlastních nebo mých známých, a taktéž osobně vyzkoušených a nafotografovaných.
Úvodem se, ne snad omlouvám, ale řekněme ospravedlňuji za neuvádění přesných gramáží, obsahů, objemů a podobných měřících jednotek, ale jedná se o poctivou domácí přípravu a doma se vaří v duchu hesla "přiměřeně, přiměřeně" - neboli od oka a nezbývá než věřit, že kuchař alespoň na jedno vidí...
Zvěřina má své kouzlo, ostatně právě proto bývají hospody v ty dny, kdy se konají zvěřinové hody, narvané k prasknutí, leckdy si ani není kam sednout. Na druhou stranu kdo rád vaří nebo jí, určitě ocení spíš domácí verzi, upravenou podle svých chutí a preferencí. Že je to pravda a nejen u zvěřiny, dokazuje i stoupající nabídka různých speciálnějších mas v řeznictvích a supermarketech. My měli to štěstí, že jsme vyhráli celé sele divočáka na mysliveckém plese, a proto jsme se o maso nemuseli starat, a zároveň jsem měl díky tomu i kosti na vývar.  Jinak dříve jsme kupovali například v nejmenované síti obchoďáků začínající na K. mražené kančí nebo jelení maso, dokonce ve dvou verzích - na guláš nebo roládu. Pokud máte známého nějakého myslivce, je to ještě lepší.
Opět jde o časově dosti náročný recept, já si třeba jeden den uvařil vývar, a teprve druhý den vlastní guláš.  Ono vůbec u guláše připravovaného doma platí, že obětovat nějaký ten čas navíc se vyplatí, na chuti je to znát. Na druhou stranu lze připravit i poměrně jednoduše, a na chuti to být zas tak moc znát nemusí.
Nejdřív si připravíme vývar - budeme potřebovat nějakou tu kořenovou zeleninu, kosti, trochu sádla a sůl.
Cibuli, mrkev, pórek, petržel, celer a česnek očistíme a pokrájíme, není nutné úplně nadrobno.
Připravenou zeleninu osmahneme na sádle.
Přihodíme kosti a necháme je taky osmahnout, dobře se to pozná podle zbytků masa.

Zalijeme vodou, důkladně osolíme, přihodíme pár kuliček celého pepře a nového koření a necháme dostatečně dlouho provářet na nepříliš prudkém plameni. Aby bylo jasno, dostatečně dlouho není 20 minut, ale aspoň 2 hodinky. A čím déle, tím lépe. Silný vývar potom můžeme i trochu zředit, zalijeme s ním guláš a ještě zbyde na polévku.
Když je vývar hotový, zcedíme.
A teď k vlastnímu guláši:
Pokrájenou cibuli osmažíme na sádle do zlatova až hněda.
Zatímco se smaží, maso si pokrájíme na kostky podle chuti, můžou být i větší, a okořeníme. Já používám koupené koření divočina a trochu klasického gulášového. Bohatě to dohromady stačí, ale když si chci vyhrát, ještě rozdrtím v hmoždíři trochu jalovce, nového koření, pepře, tymiánu a špetku kmínu. Neuškodí ani trocha majoránky, ale rozhodně ne tolik jako do klasického guláše.
Bohatě to dohromady stačí, ale když si chci vyhrát, ještě rozdrtím v hmoždíři trochu jalovce, nového koření, pepře, tymiánu a špetku kmínu. Neuškodí ani trocha majoránky, ale rozhodně ne tolik jako do klasického guláše.
Počkáme, až bude cibule tak jak potřebujeme (pokud máme hodně masa, stačí nám světlejší, pokud jen trochu, necháme ji ztmavnout víc) a přidáme okořeněné maso, necháme osmahnout tak, aby se zatáhlo.
Jakmile je maso zatáhnuté, zalijeme vývarem a necháme provářet. Tady si dovolím vložit malé doporučení - samozřejmě ne vždycky máme po ruce vývar nebo možnost ho udělat, proto běžně používám vodu tak jako každý. Avšak i s vodou se dá získat výrazně lepší chuť, když zalijeme maso opravdu jen tak, aby bylo potopené, ale nedoléváme plný hrnec. Necháme vodu vydusit až na tuk a znovu zalejeme. Omáčka tak získá výbornou chuť.
Necháme provářet, dokud maso není dostatečně měkké, a aby nebylo zbytečně rozvařené, vyndáme ho z guláše stranou.
Omáčku dolijeme do požadovaného množství, dále vaříme, dokud se nerozvaří cibule ze základu, a zahustíme hladkou moukou rozšlehanou ve vodě nebo nastrouhaným chlebem. Necháme provařit alespoň 25 minut.
Nakonec si připravíme vložku, jako univerzální, která chutná témeř všem a navíc perfektně doplňuje chuť zvěřiny, mám vyzkoušenou tuto: Nakrájíme cibuli na větší kousky, žampiony na klínky (jsou pevnější, lépe vypadají v guláši a lépe se orestují v pánvi než klasické tenké plátky).
Dáme cibuli se žampiony restovat do pánve a pokrájíme si slaninu s uzeným špekem, obojí přidáme restovat do pánve.
Celou směs necháme opražit - ale ne zase úplně vydusit doměkka. Když usoudíme, že je tak akorát, podlejeme trochou worchestru nebo sojové omáčky (já používám sojovou s houbovou příchutí) a promícháme.
Takto ochucenou vložku spolu s masem dáme do zahuštěné provařené omáčky, zjemníme kousíčkem másla, dochutíme solí a pepřem a můžeme podávat s knedlíkem. Jako tajný tip doporučuji osmahnout nadrobno posekanou cibulku na sádle téměř do černa, k tomu osmahnout tenoučké plátky špeku tak, aby byly opravdu vypražené, smíchat s cibulkou a polévat na houskový knedlík. Dodá to celému jídlu nečekaný rozměr.
Podáváme na co největším talíři.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.

Kalendář akcí

Žádné události k zobrazení

Přehlídky trofejí

28. červen 2025 - 13. červenec 2025
Klatovy