Přihlásit

Myslivci v Popovicích představují loni ulovené trofeje (Slovácký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Popovice
Paroží uloveného daňka, toulce muflona, dvě lebky jezevce a jedna lebka lišky jsou největším lákadlem chovatelské přehlídky bezmála tisícovky trofejí spárkaté zvěře a šelem ulovených v loňském roce v třiadevadesáti honitbách Uherskohradišťska. Příslušníci Hubertova cechu se jimi budou chlubit po celý tento víkend v kulturním domě v Popovicích. "Návštěvníci tam uvidí osm stovek paroží srnců, sto šest daňků, dvaapadesát jelenů, toulce devatenácti muflonů, zbraně devíti kňourů (divočáků), lebky šesti lišek a čtyř jezevců," uvedl předseda myslivecké komise Okresního mysliveckého spolku Českomoravské myslivecké jednoty Libor Beníček.
Velké pozornosti myslivců se na přehlídce těší trofeje nejen s hodnotami pěti zlatých medailí, ale i 12 stříbrných a 18 bronzových trofejí spárkaté zvěře a šelem.
"K nejhodnotnějším trofejím patří paroží daňka, který byl uloven v oboře Topolka, a toulce muflona uloveného v Komni, jimž komise mysliveckých odborníků přiřkla v souladu s mezinárodní dohodou zlaté medaile," prozradil Beníček.
"Všechny předložené úlovky spárkaté zvěře, lišek a jezevců, které budou na výstavě prezentovány, byly posouzeny hodnotitelskou komisí podle přijatých chovatelských zásad a kriterií, a to za přítomnosti delegáta ústřední hodnotitelské komise Jana Halámka," zdůraznil Stanislav Křenek, zástupce hradišťského odboru životního prostředí a předseda hodnotitelské komise. Trofeje byly podle něj ohodnoceny z hlediska správnosti provedeného odlovu. Porota posoudila chovnost v závislosti na dosažené bodové hodnotě trofeje a věku.
Komisaři hodnotili úlovky podle metodických příruček vydaných mysliveckými odborníky, a to velmi odpovědně. "Komise nastavila při hodnocení trofejí vyšší laťku, což svědčí o vysoké myslivecké odbornosti jejích členů. Jen výjimečně se na hodnocení vyskytla trofej, jejíž úprava se dala označit jako špatná. Vinu na tom nesl střelec, který trofej náležitě neupravil," podotkl Jan Halámek, člen ústřední hodnotitelské komise pro trofeje ministerstva zemědělství.
Chovatelská přehlídka odstartovala už včera pro školní mládež. Pro myslivce a širokou veřejnost se otevře dnes od 8 do 19 hodin a v neděli od 8 do 13 hodin. "Na sobotu chystáme ukázku dravých ptáků, v neděli od osmi hodin se uskuteční v Popovicích svod loveckých psů. Chybět nebude v místní sportovní hale ani prodej mysliveckých a kynologických potřeb," poznamenala jednatelka Okresního mysliveckého spolku Marie Gejdošová.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.