Přihlásit

Ochrana šelem je ve finále (Horizont)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Český projekt, který má pomáhat návratu vzácných šelem do Beskyd, se probojoval do finále mezinárodní soutěže, v níž může získat grant od evropské outdoorové asociace.

Návrh Hnutí Duha uspěl v konkurenci 74 projektů. Zatím se drží na druhém místě. Spočívá v pokračování úspěšných vlčích hlídek, které chrání vzácné šelmy před pytláky, nebo mapování pohybu vlků a rysů na obou stranách česko-slovenské hranice. Důležitou součástí jsou také programy na školách a vzdělávací projekty v horských obcích.
Ve finálním hlasování kategorie Nature, kterou podporuje německý National Geographic, se utká celkem šest projektů z celého světa. Hnutí Duha se ochranou vzácných šelem v Beskydech zabývá už deset let. "Rysi nebo vlci patří mezi nejvzácnější klenoty naší přírody. Náš projekt je má chránit před pytláky a napomoci jejich návratu do českých hor. Je pro nás velkým závazkem, že v silné konkurenci se náš projekt dostal až do finále a že se těší i slušné podpoře veřejnosti. Soutěž však pokračuje a pomoci nám může každý hlas," řekl Miroslav Kutal z Hnutí Duha.
Každý může pomoci několika kliknutími myší - o konečném pořadí do konce rozhodnou lidé hlasováním na internetu. Online hlasování, které potrvá do 1. dubna, se každý může zúčastnit na www.outdoorconservation.eu/project-voting-category.cfm?catid=3.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.