Přihlásit

Slovensko zpřísní pravidla chovu psů, riziková plemena nezavede (Zpravodajství ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Bratislava 18. listopadu (ČTK)
Slovensko oprášilo návrh na zpřísnění pravidel držení psů. Na rozdíl od původní předlohy už ale nepočítá se zavedením zvláštních omezení pro vybraná plemena, jako například pitbuly.

Od léta příštího roku by se přísnější podmínky chovu měly vztahovat pouze na takzvané nebezpečné psy, kteří napadli člověka nebo jiné zvíře. Jejich majitelé tak podle návrhu budou muset absolvovat kynologický výcvik a psa chovat ve zvláštním prostoru, který schválí úřady. V opačném případě budou povinni svého čtyřnohého miláčka odevzdat osobě, která tyto podmínky splní.

Novela zákona o držení psů také předpokládá, že mimo chovný prostor se pes bude moci pohybovat jen na vodítku, pokud obce a města nerozhodnou jinak. V současnosti je naopak volný pohyb psa umožněn na veřejném prostranství prakticky bez omezení, pokud to samospráva nezakázala. Zároveň se počítá s výrazným zvýšením pokut za nedodržení zákona. Pokud pes například uprchne mimo chovný prostor, bude majiteli nově hrozit pokuta až 1400 eur (38 000 Kč). V současnosti je nejvyšší sankce za tento přestupek stanovena na 165 eur.

Zmiňovaný návrh předložili poslanci vládní strany Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica, která má ve sněmovně pohodlnou většinu. Podle zákonodárců by zpřísnění pravidel mělo zamezit stoupajícímu počtu útoků psů na lidi.

Ficova vláda loni původně navrhovala zpřísnit chov 14 psích plemen, mimo jiné pitbulů a bandogů. Automatické zařazení těchto plemen do takzvaného zpřísněného chovu se nelíbilo chovatelským organizacím a ani majitelům psů. Kromě jiného tvrdili, že za psími útoky stojí především kříženci. K hlasování o vládním návrhu ve sněmovně ovšem nedošlo. Poté, co parlamentní výbory předlohu výrazně pozměnily a seznam takzvaných bojových plemen navrhly z novely vyškrtnout, ministerstvo zemědělství materiál z jednání parlamentu stáhlo.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.