Přihlásit

Zajíce dříve rozdávali za desetikorunu (Brněnský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jižní Morava
Tmavě hnědá skvrna pelášící přes pole? Dříve obvyklou podívanou teď lidé v přírodě spatří spíš výjimečně. V posledních letech totiž zajíc z krajiny postupně mizí. „Když jsem byl malý, proháněli se na poli neustále. Ještě před dvaceti lety je myslivci rozdávali zadarmo nebo za ně chtěli okolo deseti korun,” zavzpomínal Igor Ansorge, který v Brně vlastní Myslivecký klub Hubert.

Zájemcům v něm nabízí převážně maso ze zvěřiny. Dnes stojí kilogram zaječího od dvou do čtyř set korun podle typu masa. „To je v přepočtu zhruba stovka za zaječí na jednu porci,” vypočítal Ansorge. Za úbytek zajíců z polí může podle proděkana Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně Jana Dvořáka řada faktorů. „Přemnožili se predátoři, převážně černá zvěř, která zajíce loví,” vysvětlil Dvořák.

 

Schází úkryty

 

Podle něj za postupné mizení oblíbeného „ušáka” může i špatné hospodaření lesníků a myslivců. „Velká pole a nedostatečná rozmanitost přírodních plodin zajíce zabíjí. Chybí mu keře, ve kterých se může schovat,” uvedl Dvořák.

Úbytek zajíců potvrdila také mluvčí Lesů České republiky Eva Jouklová. „Postupně se vytrácí v posledních deseti letech. Můžou za to také špatné klimatické podmínky a nedostatek povrchových vod. Na jižní Moravě však situace není tak vážná jako jinde v republice,” řekla Jouklová.

            Kvůli znatelnému úbytku zajíců jezdí čeští lesníci na školení do Rakouska. „Tam mají zajíců dostatek hlavně díky správnému přístupu. Zemědělci hospodaří na menších polích a pěstují mnoho druhů plodin. Krajina je pak členitější,” vysvětlil Dvořák.

            Lesníci se účastní i rakouských honiteb. Myslivci tam loví divočáky a další zvěř, která pro zajíce znamená nebezpečí.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.