Přihlásit

Daněla, čiplena, špičák, vařečkář nebo lopatáč. To všechno jsou jména pro daňka skvrnitého (ČRo - vysocina.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jiří Novotný z Heřmanova na Velkomeziříčsku říká, že není žádný dlouholetý chovatel daňků skvrnitých a jelenů lesních, ale nějaké zkušenosti s farmovým chovem těchto zvířat už se svými společníky má. „Věnujeme se tomu asi šest let. Nejdříve byl daněk, my jsme se domnívali, že je to zvíře vhodnější pro farmový chov, ale naše zkušenosti mi toto rozhodně nepotvrzují. Dančí zvěř je plašší než zvěř jelení."

Jiří Novotný se svými společníky se domníval, že bude chov daňků jednodušší, protože dančích farem je nejen v České republice, ale i v Rakousku velká spousta. „Mysleli jsme, že to bude jednodušší," krčí rameny Jiří Novotný. Pokud daňkům do výběhu vysadíte jabloně, tak je sní jako první. A jak s chovem takových zvířat začít? Jiří Novotný radí, že každý zájemce o farmový chov by si ho měl evidovat, dále by si měl zařídit číslo hospodářství, na kterém nahlásí chov jelenovitých. „Měl by uvědomit místně příslušnou veterinární stanici o tom, že s tímto chovem začíná. Měl by od nich získat souhlas, že daný prostor je vhodný pro to, aby tam daná zvěř mohla žít." Kromě pastevní plochy daněk skvrnitý potřebuje lesní kryt s přirozeným zdrojem vody. „Krytem myslím lesní porosty. Možná namítnete, že pokud je vysoká zvěř ve volné přírodě přemnožená, lesní porosty ničí, to je pravda. Platí to obecně pro mladé stromky. Obecně jim chutnají listnáče. Javory, buky, ovocné stromy. Pokud jim vysadíte jabloně, tak jabloně sní jako první i s plody," usmívá se Jiří Novotný. Na bříze si žádné zvíře moc nepochutnáExistuje listnatý strom, který daňci nechají být. „Na bříze si nepochutnají, ta docela úspěšně odolává. Ale ta nechutná žádnému zvířeti. V pozdějším věku odolává i borovice. Stromy se musí ochránit individuálně." Daněk skvrnitý pochází z oblasti malé Asie, do Evropy se dostal coby zvíře určené pro oborní chov. „První zmínky o chovu daňka v oborách pochází z období husitských válek. Jelen je původní zvíře. Zásadním rozdílem je velikost a tvar paroží," říká Jiří Novotný. Dívat se na jelena, když běží, je opravdový zážitek„Samice daňka je daněla. Mláďata daňků se jmenují daňčata. Když daňkům v prvním roce rostou první parůžky, které jsou ve tvaru špice, říká se jim špičáci. Danělky se nazývají čipleny, to je samička, která ještě nejde do říje. Daněk z věku špičáka přechází do vařečkáře a pak do lopatáč. Názvy jim dává tvar paroží," usmívá se Jiří Novotný. Jelen lesní je podle pana Jiřího Novotného královské zvíře. „Dívat se na jelena, když se pohybuje během, to je zážitek. Je to zvíře s ladným pohybem. Daněk má jiný způsob pohybu, pokud je trošku ve stresu, hopká zvláštním způsobem, skáče po všech čtyřech, podobně jako koza," směje se pan Jiří Novotný.Pokud chtějí zájemci daňky a jeleny na farmě Zelené údolí v Heřmanově vidět, stoprocentně se to podaří vždy v době krmení asi dvě hodiny před setměním.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.