Přihlásit

Myslivost navazuje na staletou tradici (region Opavsko)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Myslivost má na Opavsku dlouholetou tradici, která zaznamenala rozvoj v dobách, kdy vládl rod Lichnovských na Hradeckém panství. Mezi Hradcem nad Moravicí a Jelenicemi založili oboru pro vysokou, daňčí a černou zvěř, nedaleko obce Chuchelná pak bažantnici Albertovec, kde mimo jiné v letech 1887 a 1893 lovil i císař Vilém II.
Na tuto honosnou mysliveckou tradici navazuje Opavská lesní a. s., jako jednou ze svých mnoha činností. Dodnes také provozuje bažantnici Albertovec, oboru Jelenice a několik dalších honiteb o rozloze 4000 ha.
Obora Jelenice se rozprostírá při pravém břehu řeky Moravice mezi městy Hradec nad Moravicí a Vítkov. Obora zasazená do tohoto prostředí umožňuje lov zvěře v rozmanitém členitém terénu, jehož geografický reliéf čítá převýšení 180 m na ploše 276 ha. Lovci se také naskýtá možnost překrásných výhledů do údolí řeky. Chov je zaměřen především na daňky skvrnité, muflony, jeleny Sika Dybowského, prasata divoká a jeleny lesní. Na své si zde přijde opravdu každý lovec, neboť si může vybrat, zda lovit na čekané, šouláním nebo při společných lovech. Pohodlí při lovu je zajištěno zateplenými pozorovatelnami a kvalitně upravenými loveckými chodníky. Loveckým hostům je při lovu přidělen odborný doprovod. Po úspěšném lovu je zajištěna úprava trofejí v podobě preparace hlavy v kůži či vybělení lebky.
Ceny odlovu trofejové zvěře se pohybují u srnce od 6 500 do 15 000 Kč, u daňka od 8 000 do 48 000 Kč, u muflona od 8 000 do 47 000 Kč, u jelena lesního od 15 000 do 100 000 Kč, u jelena siky Dybowského od 30 000 do 80 000 Kč a u zvěře černé od 2 500 do 20 000 Kč.

Bažantí hony na Albertovci jsou vyhlášené po celém světě
Poblíž státní hranice s Polskem v trojúhelníku Štěpánkovice, Kobeřice, Bolatice se nachází Bažantnice Albertovec. Na rozsáhlém území o výměře více než 800 ha je zařízen špičkově zorganizovaný a vysoce atraktivní lov na vysoce létavou (30 až 40 m) bažantí zvěř, kterou ocení i nejnáročnější klient. Celé prostředí bažantnice je řešeno tak, aby se lovci pohybovali v přirozeném prostředí. Bažantí hony jsou atraktivní pro lovce z celého světa - Velké Británie, USA, Dánska, Německa, Rakouska, Polska, Izraele, Kazachstánu, Ukrajiny, Ruska, Slovenska a samozřejmě i z České republiky, kdy celkový počet účastníků lovecké sezony čítává kolem 350 lovců. Hony začínají v říjnu a trvají do konce ledna.

Nemusíte lovit, když máte chuť na zvěřinu
Nedílnou součástí myslivosti je zpracování a prodej zvěřiny z vlastních honiteb či honiteb mysliveckých sdružení, Vojenských lesů a statků s.p. a Lesů ČR s.p., na což je Opavská lesní a. s. připravena. Činnost se řídí přísnými hygienickými a veterinárními předpisy a je kontrolována veterinární správou. V nabídce je mrazené, vakuově balené maso (balíček je cca 1 kg) různých druhů spárkaté zvěře (srnčí, dančí, jelení, mufloní, černé zvěře) a zvěře bažantí a zaječí. V nabídce je také zvěřina pro na naše domácí mazlíčky - pejsky. Zvěřinu je možno zakoupit v Zeleném království, U Pošty 249/4, 746 01 Opava nebo v provozovně zpracovatelského závodu v Budišově nad Budišovkou. Za naši práci hovoří řady spokojených odběratelů, velkoobchody, hotely, restaurace a v neposlední řadě domácnosti.

Opavská lesní a.s., Ing. Bittner Tomáš, tel.: 604 766 179
Good venison s.r.o., Karásek Miroslav, tel.: 605 466 329
Prodejna Zelené království, U pošty 6, Opava, tel.: 553 650 022

8 důvodů proč jíst zvěřinu

Tradice
Zvěřinu jíme od nepaměti. Desetitisíce let byl člověk lovcem a i poté, co začal zvířata chovat a obdělávat půdu, si zpestřoval jídelníček lesní zvěří. Tato "stravovací stopa" je otištěna hluboko v nás, proto bychom my měli zvěřinu pravidelně jíst.

Dobrá stravitelnost
Zvěřina má na rozdíl od masa jatečních zvířat jemnější svalová vlákna a maso většiny druhů je probarvenější až temně červené. Nicméně je to maso velice dobře stravitelné a podporuje trávení.

Množství zdraví prospěšných látek
Maso zvěřiny má poměrně vysoké procento bílkovin, minerálů a vitamínů.
Z minerálů jde zejména o vápník, fosfor a železo. Z vitamínů je nejvíce zastoupena skupina vitamínů B, ale i například nenasycené mastné kyseliny, které hrají významnou roli v ochraně zdravých cév, neboť zabraňují jejich onemocnění.

Nízký obsah tuku
Přestože zvěř má tuk, nemá jej v mase, ale pod kůží a na vnitřnostech.
Maso je tedy považováno za dietní.

Vysoká kvalita
Lesní zvěř se živí přírodní a přirozenou potravou, takže její maso má bio kvalitu. Tím, že je u zvěře její rychlé zpracování, zachovává si veškeré výše uvedené vlastnosti.

Vynikající chuť
Zvěřinové produkty se dají upravovat na stovky způsobů a vždy se mohou pochlubit velmi specifickou chutí a vůní. Příprava je pravou chloubou domácích kuchařů, kteří vědí, že úprava zvěřiny vyžaduje speciální přístup, např. naložení masa.

Humánní aspekt
To, že se zvěřina získává lovem, je mnohem humánnější než získávání kuřecího, vepřového nebo hovězího masa. Zvěř žije ve volné přírodě a díky tomu není stresována při chovu v malých prostorech a ani při přepravě cestou na jatka, což je pak znát na kvalitě masa.

Kvalitní výběr na dosah
V okrese Opava se zpracováním a prodejem zvěřiny zabývá místní firma Good Venison, která má zpracovatelský závod v Budišově nad Budišovkou. Nabízí jak chlazené, tak mrazené, vakuově balené maso různých druhů spárkaté zvěře (srnčí, daňčí, jelení, mufloní a divočák).

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.