Přihlásit

Vzácný orlovec říční pozorován na Rokycansku (plzenskenovinky.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Více než čtrnáct dní lze pozorovat na Klabavské nádrži nedaleko Rokycan vzácného dravce orlovce říčního. Tato lokalita patří k zajímavé a hojně navštěvované oblasti, které neuniká ani zájmu rokycanských ochránců přírody.

Ti tuto vodní plochu bedlivě sledují, neboť se zde vyskytuje i celá řada nevšedních obyvatel přírody. Plzenskenovinky.cz informoval Pavel Moulis, předseda ZO ČSOP Rokycany.

Orlovec říční je o něco větší než káně s rozpětím asi 170 cm. Spodní stranu těla má bílou, vršek hlavy světlý a zajímavostí a zároveň i rozpoznávacím znakem je černý pruh přes žlutavě zbarvené oko. Dlouhá a úzká křídla jsou za letu znatelně zalomena. Byť jsou jeho hlavní potravou ryby, nepohrdne ani drobnými savci.

Tento zajímavý potravní specialista není na Rokycansku neznámým dravcem. Téměř pravidelně jej pozorujeme v době jarního a podzimního tahu v blízkosti Klabavské nádrže, rybníků v Oseku nebo soustavy Kařezských rybníků. Všechny lokality jsou z hlediska výskytu vodních ptáků skutečnými skvosty Rokycanska.

Bez zajímavosti není ani fakt, že se zde orlovec vyskytuje v podstatě po době hnízdění. To dává naději, že zde může v blízkosti někde i hnízdit. Jeho hnízdění probíhá od dubna do června, kdy do velikého hnízda na vysokém stromě či stožáru elektrického vedení snáší samička dvě až čtyři vejce, na nichž sedí oba rodiče 35 až 38 dnů. Mláďata vylétají z hnízda po 50 až 60 dnech.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.