Přihlásit

Sněžní vlci a já (TV magazín)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Tři měsíce s vlčí smečkou
Skotský dokumentarista Gordon Buchanan se rozhodl, že jako první odhalí skutečnou povahu arktických vlků, kteří se ještě nikdy nesetkali s lidmi a kteří mají pověst nemilosrdných lovců. V drsném prostředí kanadského ostrova Ellesmere ležícího poblíž severního pólu se kvůli tomu stal na tři měsíce členem vlčí smečky.
Kameraman Gordon Buchanan vždycky toužil zjistit víc o prakticky nepolapitelné a obávané šelmě - sněžném vlkovi. Ve třídílné dokumentární minisérii Sněžní vlci a já uvidíte, jak se snaží postupně získat důvěru divoké vlčí smečky, včetně tří jejích vlčat. Poprvé díky tomu odhalí pravou podstatu tohoto pozoruhodného zvířete. "Čeká nás rok plný radosti, emocí a odhodlání i dramatických zvratů v panenském prostředí kanadské arktické divočiny: od prvních momentů, kdy se mláďata vlčice Luny vynoří z bezpečí jeskyně, až po Gordonovy pokusy o to, aby ho smečka přijala," lákají k obrazovkám tvůrci z BBC s tím, že Buchananova podívaná je důkazem, že dost možná patří k jedněm z nejlepších nástupců slavného přírodovědce a dokumentaristy Davida Attenborougha.

Devět vlčích hrdinů...
"Slyšel jsem o vlcích žijících v Arktidě spoustu příběhů, především o tom, že vůbec nemají strach z lidí. Toužil jsem dlouhá léta se za nimi vypravit, a když jsem se tam konečně s týmem vědců a dalších dokumentaristu dostal a stanul vlkům tváří v tvář, nestačil jsem se divit. Šokovalo mě, jak jsou sebejistí. Hned jak jsme vystoupili z helikoptéry, přišel k nám obrovský sněžný vlk, stál jen několik málo metrů ode mne a očichával moji výstroj," vzpomíná Buchanan, který podle vlastních slov cítil v tu chvíli obrovský strach, zároveň byl ale unesený tím, jak je vlk odvážný. "Měli jsme z něj obrovskou radost, protože to znamenalo, že v blízkosti budou zřejmě další vlci a dost možná i mláďata, o která nám šlo především. Uvědomil jsem si v tu chvíli, že čím větší důvěru u vlků vzbudíme, tím blíže se k nim i k jejich mláďatům dostaneme," pokračuje dokumentarista, jemuž se podařilo získat na svoji stranu toho nejdůležitějšího ve smečce - vlčici Lunu. "Při prvním setkání se mě bála a zůstala ukrytá s mláďaty v noře. Postupem času si na mne ale víc a víc zvykala, takže jsme pořídili neuvěřitelné záběry celé vlčí rodinky," dodává Buchanan.

... a sedmičlenný tým dokumentaristu
Na dokumentu pracoval sedmičlenný tým, přičemž někteří jeho členové zavítali do Arktidy hned dvakrát -na jaře a na podzim. "Počasí je tady nepředvídatelné. Může být mínus dvacet a sněžit v polovině srpna. Na podzim ale vlky ještě nikdo nestudoval, takže to pro nás byla výzva," vysvětluje Buchanan s tím, že jeho tým měl nakonec na počasí štěstí. "Strávili jsme dohromady tři měsíce ve stanu v tundře, abychom byli vlkům co nejblíže," prozrazuje Michael Becker, vědec z McGillovy univerzity v Montrealu, který zkoumá, jak působí klimatické změny na polární ekosystémy. V týmu dokumentaristu z BBC působil jako vědecká poradní síla, ale zároveň jako "holka pro všechno". "Už jsem tam byl několikrát, takže tamní oblast dobře znám. Ale štábu jsem se hodil i jako nosič technického vybavení a věcí ke stanování," dodává Michael Becker.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.