Přihlásit

Bobři se vracejí do naší krajiny. Někteří lidé to vítají, jiní z toho ale radost nemají (ČRo - hradec.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Bobr evropský se vrací do České krajiny a působí problémy. Největší počet těchto hlodavců je v současné době na Moravě, ale pozvolna se rozšiřují i do dalších oblastí republiky. Někteří jejich návrat vítají, ale například rybáři, vodohospodáři, nebo zemědělci z toho rozhodně radost nemají.

Situace je taková, že bobr se šíří na místa svého historického výskytu. Dá se říci, že na Moravě je to osídlení už celoplošné a na území Čech asi můžeme čekat, že do 5 či 10 let bobr obsadí pro něj vhodné biotopy," říká Jana Uhlíková z Asociace na ochranu přírody a krajiny. Bobři u nás nemají přirozené nepřátele, navíc jsou chráněni a tak se jejich počet stále zvyšuje. Má to ale háček.

Rybáři jako partyzáni bojují s kormorány
Podle Jany Uhlíkové je totiž bobr takzvaně konfliktní zvíře: "V podstatě jeho věškeré životní projevy se můžou dostat do konfliktu s lidmi. To znamená tím, že on přijímá potravu, což jsou dřeviny a byliny, tak může způsobovat škody na lesích a zemědělských plodinách. Tím, že si hrabe nory, tak může narušovat protipovodňové hráze a rybniční soustavy. A tím, že si staví hráze na tocích, tak může ty přilehlé pozemky zaplavovat." Tím, že bobr zadržuje a přináší vodu do krajiny, tak přináší i všechny organismy, které jsou na tu vodu vázané. Jana Uhlíková z Asociace na ochranu přírody a krajiny zároveň ale dodává, že je bobr pro přírodu i prospěšný: "Ten jeho přínos je jednoznačně pozitivní. Začíná už to tím, že bobr zadržuje v krajině vodu. Což v případě prognóz malého množství srážek nebo výkyvu počasí, může být docela zásadní a důležitá informace." Bobři jsou v ČR chránění, lidé kterým tito hlodavci poškodili majetek mohou ale žádat na krajském úřadě náhradu škody.
"Náhrady škod jsou možné. Jsou to škody, které bobr působí na dřevinách a na zemědělských plodinách. Současně, když jeho výskyt komplikuje lesní a zemědělské hospodaření, tak ta náhrada je také možná," dodává Jana Uhlíková. V Hradci Králové se kvůli rozšiřování bobrů konala i odborná diskuze, na kterou přišli především zástupci obecních odborů životního prostředí, ale také myslivci, rybáři, nebo ekologové.
Jak dodává hlavní organizátor akce Jan Nový: "Ten seminář je už tuším osmým v řadě. My pořádáme semináře ve vícero krajských městech. Protože jsme přesvědčeni, že veřejnost má málo informací. Jsme přesvědčeni, že lidé mají obavy z konfliktů s některými druhy zvířat, která se do naší krajiny vrací. A jsme také přesvědčeni, že ten konflikt je řešitelný, ale musíme se o něm všichni navzájem bavit a navzájem se informovat o situaci."
V roce 2008 prý na území České republiky žilo podle velmi hrubých odhadů asi 1000 bobrů, nyní jich může být až šestkrát tolik. Přesné číslo se ale prý zjistit nedá.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.