Přihlásit

Česká zbrojovka loni utržila rekordních 3,4 miliardy (Finance.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

„Klíčovým trhem jsou pro naši společnost Spojené státy Americké, což je nejdynamičtěji se rozvíjející trh. Například před pěti lety jsme do USA dodali zboží za necelých 200 mil. Kč a v loňském roce už v objemu 950 mil. Kč," říká v rozhovoru pro finance.cz generální ředitel České zbrojovky Uherský Brod Lubomír Kovařík.

- Jak skončilo hospodaření za loňský rok? Jaké očekáváte výsledky v letošním roce?

Loňský rok jsme zaznamenali rekordní tržby v objemu 3,41 mld. Kč. V letošním roce očekáváme tržby o 441 mil. Kč vyšší, tj. 3,852 mld. Kč.

- Kolik zbraní jste v minulém roce celkem vyrobili? Jaký je poměr sportovních?

V loňském roce jsme vyrobili a prodali 250 tis. kusů zbraní. Nejprodávanější řadou jsou pistole, kterých jsme prodali asi 105 tis. kusů. Sportovních zbraní jsme prodali asi 15 tis. kusů. Jednalo se převážně o pistole, které jsou určené ke sportovní střelbě dle pravidel IPSC. V této disciplíně si vedeme naprosto skvěle a naše pistole CZ 75 Shadow v podstatě dominují třídě Production. V každém závodě, kterého se účastníme s touto zbraní, končíme na stupních vítězů.

- Česká zbrojovka patří mezi významné tuzemské exportéry. Jaký má export podíl na vašich celkových tržbách? Co Vy osobně považujete za úspěch?

Ve Zlínském kraji jsme největším exportérem ze všech společností. Exportujeme asi 70 % celé produkce do 98 zemí světa. Za největší úspěch považuji návrat České zbrojovky a.s. na trh ozbrojených složek a úspěch dceřiné společnosti CZ-USA.

- Jaké jsou klíčové trhy pro CZUB? Změnila se např. za posledních 5 let teritoriální struktura?

Klíčovým trhem jsou pro naši společnost Spojené státy Americké, což je nejdynamičtěji se rozvíjející trh. Například před pěti lety jsme do USA dodali zboží za necelých 200 mil. Kč a v loňském roce už v objemu 950 mil. Kč. Pokud bych měl zhodnotit teritoriální vývoj v posledních pěti letech, tak např. celou dobu výrazně posiluje Severní Amerika, v Evropě se pokles před třemi lety zastavil, od té doby výrazně roste, Afrika byla naopak před třemi lety nejsilnější, teď spíše klesá, v Asii, Jižní Americe a Austrálii k výraznějším výkyvům nedochází, tržby jsou zde celou dobu vyrovnané.

- Co nejvíce do USA vyvážíte? Co stojí za úspěchem?

Za úspěchem v USA stojí naše nové výrobky. Pokud se podíváme, co stojí za takovým nárůstem tržeb, zjistíme, že jsou to pistole P-07/09, samopal Scorpion, sportovní pistole řady Shadow atd. Jsou to produkty, které jsme před pěti lety neměli a dnes jsou to tahouni tržeb a vedou si skvěle na vysoce konkurenčním trhu v USA.

- Očekáváte i v letošním roce tak dynamický nárůst jako v roce 2015?

Všechny indicie naznačují, že podobná dynamika růstu bude na trhu USA i v letošním roce.

- Kde vidíte v USA potenciál pro další možný růst?

USA si svůj trh a své výrobce relativně chrání. Každý výrobek, který tam chceme prodávat, musí splnit předpisy dané úřadem ATF (Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives). Pro některé druhy zbraní je předpis velmi přísný. Pokud bychom chtěli v USA prodávat např. útočné pušky nebo samopaly ve verzi karabina, tj. v semiauto režimu, s pažbou, museli bychom podstatnou část dílů zbraní vyrábět právě v USA. Proto je pro náš další růst na tomto trhu nezbytné vybudovat výrobně-montážní závod.

- Jaká další teritoria jsou pro Vás letos nejvíce zajímavá? Plánujete např. další dodávky mexické policii?

V Mexiku jsme vyzbrojili našimi zbraněmi Mexickou protidrogovou policii. Policisté jsou s našimi zbraněmi velmi spokojeni a hovoří o další potřebě zbraní. Bohužel došlo k velkému poklesu ceny ropy, což je hlavní zdroj příjmů Mexika a následně ke snížení jejich rozpočtu. Takže v letošním roce nenakoupí nic, ale v příštím roce plánují nákupy obnovit.

- Jak se vyvíjí situace na slovenském trhu?

Samozřejmě, že je pro nás Slovensko zajímavým trhem. Je to sousední země, bez jazykové bariéry, tradiční uživatel našich zbraní. Právě proto jsme si Slovensko v roce 2014 vybrali pro založení podniku CZ Slovensko, který je velmi úspěšný

- Kde vidíte možné překážky (nedostatky) pro další zvyšování vývozu?

Nad dalším zvyšováním vývozu v současné době visí největší otazník v podobě připravované směrnice komise Evropské unie, která chce naprosto dramatickým způsobem omezit výrobu, prodej a držení zbraní. Jedná se nedomyšlený návrh, s obrovským dopadem na výrobce ručních palných zbraní, střeliva a příslušenství ve všech zemích EU, který by měl negativní dopady i na obranyschopnost země. S takovým návrhem ostře nesouhlasíme. V České republice je právo týkající se zbraní velmi dobře a přísně nastaveno. Není nutné do něj tak razantním způsobem zasahovat. Dopady na zaměstnanost regionu by byly obrovské nehledě na fakt, že stát by přišel o stamiliony korun na povinných odvodech. Nezapomínejme, že Česká zbrojovka a.s. je třetím největším zaměstnavatelem ve Zlínském kraji.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.