Přihlásit

Odvolací soud se bude zabývat kauzou šéfa Lesní správy Baláka (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Krajský soud v Praze dnes projedná odvolání v případu ředitele Lesní správy Lány Miloše Baláka obžalovaného z ovlivnění veřejné zakázky na zajištění a odvodnění svahů v Lánské oboře kolem vodní nádrže Klíčava. Kladenský soud mu za to uložil tříletý trest vězení, čtyřletý zákaz činnosti a peněžitý trest ve výši 1,8 milionu korun. Muž vinu od počátku odmítá.

Balák podle obžaloby zvýhodnil při přípravě a zadání veřejné zakázky manažera firmy Energie - stavební a báňská (ESB) Libora Tkadlece. Tkadlec za to nepravomocně dostal podmíněný a peněžitý trest. I on vinu odmítá. Firma ESB má podle prvoinstančního verdiktu zaplatit pět milionů korun a má tříletý zákaz účasti ve veřejných zakázkách.

Více než dvousetmilionová zakázka se týkala druhé etapy zajištění a odvodnění svahů v Lánské oboře a jejich rekultivace. Balák podle obžaloby mimo jiné umožnil Tkadlecovi podílet se na přípravě projektové dokumentace pro zakázku a předem se seznámit s místy, kde se práce uskuteční.

Balák, který u kladenského soudu čelí také obžalobě v souvislosti s těžbou kamene v Lánské oboře, zatím zůstává ve funkci. Jeho nadřízený, kterým je prezidentův kancléř Vratislav Mynář, po vynesení nepravomocného rozsudku uvedl, že chce v případu dál ctít presumpci neviny. Lesní správa Lány je příspěvkovou organizací Kanceláře prezidenta republiky.

Zdroj: ČTK, Praha, 24. 3. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.