Přihlásit

Přírodovědci poprvé pozorovali, jak lední medvěd lovil v moři soba (ct24.

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Chování ledních medvědů se v poslední době mění. Zajímavým důkazem je první zdokumentovaná situace, kdy tento predátor pronásledoval v moři soba – a pak ho úspěšně ulovil.

Nedávno se vědci v Hornsundu na norském souostroví Špicberky v Severním ledovém oceánu stali svědky toho, jak lední medvěd pronásledoval soba do moře, pak ho zabil, vytáhl na břeh a sežral. Povedlo se jim to dokonce celé nafilmovat – a o dva dny později pak viděli stejného medvěda vedle druhého čerstvě zabitého soba:

Jejich pozorování jsou velmi důležitá – šlo totiž o úplně první detailní popis úspěšného lovu soba ledním medvědem na Špicberkách. Existovaly už ale náznaky z minulosti: konkrétně 13 předchozích zpráv o ledních medvědech lovících a žeroucích soby na stejném souostroví v letech 1983 až 1999.

Lední medvědi se mění
Nejedná se zdaleka o první zprávy o ledních medvědech, kteří mění své stravovací návyky. Obvykle se v měsících, kdy je moře zamrzlé, živí tuleni žijícími na moři. Ale už řadu let se ví, že když je této potravy nedostatek, pak se medvědi živí doplňkovou kořistí, například vejci ptáků, ale i odpadky na skládkách.

Zásadní změnou je to, že medvědi se méně stravují na volném moři, ale za kořistí pronikají na pevninu. A v posledních letech se podobné zprávy o krmení na souši objevují stále častěji.

Lední medvědi mohou jíst, jedli a pokoušeli se jíst mnohé – od kanadských karibu, polárních ryb a hus nebo hlodavců až po vegetaci a lidské odpadky.

Krátkodobá strategie dlouhodobě nefunguje
Životaschopnost těchto zdrojů potravy na pevnině je ale podle ekologů jako dlouhodobá strategie pochybná. Když biologové zkoumali, jak lední medvědi žerou vejce kachen na kanadském ostrově Mitvik, zjistili, že jsou v tom zcela neefektivní. Energie, kterou získají z vajec, je totiž nižší než ta, kterou do toho investují.


 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.