Přihlásit

Malorážka je pro radost (Zbraně a náboje)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

KDYŽ SE MLADÉMU AMERICKÉMU VENKOVANOVI ZAČNE TVOŘIT CHMÝŘÍ POD NOSEM, JE ČAS, ABY MU TÁTA KOUPIL MALORÁŽKU. ZBROJNÍ PRŮKAZ NEPOTŘEBUJE, NEDEJ BOŽE SNAD JEŠTĚ NĚJAKÉ DALŠÍ POVOLENÍ. STŘELIVO PRODÁVAJÍ V MÍSTNÍM KOLONIÁLU A DROBNÉHO ZVÍŘECTVA JE VŠUDE DOST. U NÁS JE TO JINAK, SNAD JEN ZVĚŘE JSOU PLNÉ ÚŘADY. PŘESTO JE MALORÁŽKA MEZI NAŠIMI STŘELCI VELMI OBLÍBENOU ZBRANÍ.

Vnímavý čtenář si jistě vybaví pestrou škálu malorážek, používaných výkonnými sportovci. Jejich ceny jsou často mimo vší příčetnost a buďte ubezpečení, že právě jimi se dnes nebudeme zabývat. Zelený sport dovezl ze Spojených států malorážky Mossberg, které slouží pro radost. Americká angličtina přivedla na svět výraz plinking, jenž by se složitě dal přeložit jako střelba něčím na něco, co není úplně schváleným terčem podle regulí střeleckého svazu. Britská angličtina ten výraz nepoužívá, neboť od jistých dob lze pro zábavu v Británii střílet jen gumou od trenýrek. Malorážka je zbraní, sloužící otcům ze svobodných zemí k předávání bezpečných návyků při střelbě svým potomkům, a tak by tomu mělo být i u nás. Asi překvapí, že současná právní úprava je stran malorážek mnohem přísnější, než pravidla, která platila za protektorátu. Našim „ochráncům“ malorážky nevadily.

MALORÁŽKY MOSSBERG

Společným znakem malorážek Mossberg, dovážených do naší vlasti firmou Zelený sport, je solidní provedení, kvalitní materiály a zejména láce. Věřte, že není jednoduché tyto vlastnosti sladit tak, aby z toho vzniklo něco rozumného. Malorážky Mossberg z nabídky Zeleného sportu mají kvalitní dřevěné pažby z brazilského ořechu. Jak by také ne, vždyť je Mossberg vyrábí ve spolupráci s brazilskou firmou CBC. Všechny tři dovážené modely jsou připraveny na montáž zaměřovacího dalekohledu, nebo kolimátoru. Vzhledem k minimálnímu zpětnému rázu výborně poslouží i finančně nenáročný puškohled. Výrobce ke zbraním dodává vždy jeden zásobník a bezpečnostní zámek. V detailech se zbraně liší a neuškodí, seznámíme-li se s nimi blíže.

OPAKOVACÍ MALORÁŽKA MODEL 802

Je tím nejjednodušším, co můžeme od Mossberga dostat. Firma ji nabízí pod označením Plinkster a marketingově ji směřuje do rodin, které dbají na vztah mládeže ke zbrani. Přesto poskytuje tato lehounká flintička s 457 mm dlouhou hlavní (18“) slušný standard. Zbraň je zařízena na náboj .22 Long Rifle. Má válcový odsuvný závěr, který se zamyká otočnou klikou do výřezu v ocelovém pouzdře závěru. Přímoběžný úderník je napínán pootočením závěrové kliky. Jeho zadní část, zvýrazněná červeným plastovým kroužkem, vyčnívá v napnutém stavu ze zadního čela závěru. Vytahovač je vyroben z pružinového plechu, vyhazovač je součástí pouzdra závěru. Muška je pevná, se snímatelným krytem. Hledí je velice jednoduché, k jeho výškovému nastavení slouží schodovitý klín, vložený mezi hlaveň a pružný nosič plátku hledí. Směrové nastavení je již méně komfortní, plátek hledí je s nosičem spojen pomocí šroubu v podélné drážce. Lučík zbraně je vyroben z rázuvzdorného plastu a vpředu vybíhá v šachtu zásobníku. V předním kořenu lučíku je umístěna pojistka, která blokuje pohyb spouště. Zbraň je zásobována střelivem ze schránkového zásobníku na jedenáct nábojů, který je v systému držen záchytem, umístěným před lučíkem zbraně. Tuto pohlednou krátkou malorážku pořídíme v Zeleném sportu za 7800 korun.

OPAKOVACÍ MALORÁŽKA MODEL 817

Opakovací malorážka model 817 s uspořádáním typu varmint představuje poněkud vyšší level. Mechanická mířidla na zbrani nenalezneme, předpokládá se osazení zbraně puškohledem. Na pouzdru závěru jsou pro ten účel upevněny kameny s profilem Weaver. Zbraň je zařízena na náboj s okrajovým zápalem .17 HMR (Hornady Magnum Rimfire). Toto střelivo vzniklo z náboje .22 WMR stažením krčku nábojnice na ráži .17 (4,5mm). Se střelou o hmotnosti 17 grainů (1,1 g) dosahuje úsťová rychlost hodnoty okolo 770 m/s. Díky takto vysoké rychlosti je dráha letu střely velmi plochá a náboj je považován za nejpřesnější střelivo s okrajovým zápalem. Zbraň má válcový odsuvný závěr, shodný s modelem 802. Hlaveň měří na délku 533 mm (21“). Zbraň je opatřena šestiranným ocelovým schránkovým zásobníkem. Těžko narazíte na krásnější v ořechu zapažbenou pušku v ráži .17 HMR. V Zeleném sportu k mání za 8800 korun.

SAMONABÍJECÍ MALORÁŽKA MOSSBERG MODEL 702

Další příjemné zpestření našeho trhu. Zbraň je zařízena na náboj .22 Long Rifle. Má dynamický závěr a bicí ústrojí s kladívkem. Ocelový závěr je opatřen napínací pákou, vyčnívající z výhozného okénka. Pouzdro závěru je vyrobeno z duralové slitiny a na horní ploše je opatřeno standardními drážkami na záměrný dalekohled. Bicí ústrojí a šachta pro zásobník na jedenáct nábojů jsou soustředěny do kontejneru z odolného plastu. V něm je umístěna i pojistka, blokující pohyb spouště. V závěru je umístěn odpružený vytahovač a plovoucí zápalník. Vyhazovač je připevněn ke kontejneru s bicím ústrojím. Pevná muška se snímatelným krytem je shodná s muškou modelu 802. Hledí zbraně je propracovanější, než u modelu 802. Výškové nastavení je provedeno šroubem s aretací polohy, stranově lze plátek hledí seřídit pomocí dalšího šroubu. Zajímavým prvkem hledí je možnost sklopení plátku, který by mohl vadit záměrnému dalekohledu. Zbraň je opatřena schránkovým zásobníkem na jedenáct nábojů, který je v systému držen záchytem, umístěným před lučíkem zbraně. Osazena je hlavní o délce 457 mm (18“). Tato kompaktní samonabíjecí malorážka nás v Zeleném sportu přijde na 7800 korun.

PROČ KOUPIT MALORÁŽKU OD MOSSBERGA?

Krátce řečeno proto, že opakovací a samonabíjecí malorážky Mossberg jsou nabízeny firmou Zelený sport v příznivých cenových hladinách, přičemž jejich provedení je velmi slušné. Jsou to zbraně pro radost a za ty peníze jí poskytují opravdu vrchovatě. Opatříme-li je navíc záměrným dalekohledem, či kolimátorem, zvýší se výrazně jejich užitná hodnota. A pak - jsou krásné…

***

Model 802, Model 817, Model 702
Ráže zbraně: .22 Long Rifle, .17 HMR, .22 Long Rifle
Délka hlavně: 420 mm, 533 mm, 457 mm
Délka zbraně: 940 mm, 1016 mm, 940 mm
Hmotnost zbraně: 2 kg, 2 kg, 2 kg
Kapacita zásobníku 11, 5, 11

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.