Terina z jelení zvěřiny s krůtím masem
- Kategorie: Speciality ze zvěřiny
- Přidat nový komentář
600 g jelení zvěřiny bez kosti (může být z různých partií, i ořez), 250 g krůtích medailonků, 100 g krůtí prsní šunky v tenkých plátcích, 200 ml smetany na vaření, 2 žloutky, 4 menší bobkové listy, 2 lžíce celého koření (červené a modré jalovčinky, nové koření, barevný pepř), sůl
Důkladně odblaněnou zvěřinu zbavenou šlach pokrájíme na menší kousky a společně se smetanou a žloutky najemno rozmixujeme. Jeden bobkový list a lžíci celého koření v mlýnku na koření umeleme najemno, vsypeme k rozmixované zvěřině, osolíme a dobře promícháme. Krůtí medailonky rozkrájíme na menší kostky, přidáme ke zvěřinové směsi, jen opatrně promícháme a podle chuti dosolíme. Zapékací misku po okraj vyložíme plátky krůtí šunky, naplníme zvěřinovou směsí, na povrchu uhladíme stěrkou nebo lžící, poklademe zbylými bobkovými listy a posypeme nahrubo podrceným celým kořením. Svrchu zakryjeme dvojitou vrstvou alobalu, který po obvodu misky pevně přimáčkneme. Vložíme do vodní lázně, která by měla sahat do poloviny výšky misky, a v troubě předehřáté na 170 °C zvolna pečeme asi 1,5 hodiny. Po upečení necháme vychladnout.
Vychladlou terinu krájíme na silnější plátky, podáváme se sterilovanou zeleninou a chlebem.
Rady a tipy
* Podobně můžeme připravit i terinu z daňčí nebo srnčí zvěřiny či ze zvěřiny z divočáka a podle vlastní fantazie a chuti ji kombinovat s kuřecími prsními řízky a kuřecí šunkou nebo s vepřovou panenkou a vepřovou šunkou. V méně dietní variantě lze šunku nahradit anglickou slaninou.
* Menší porce studené teriny se hodí jako předkrm nebo lehčí večeře.
Text, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes