Přihlásit

Mleté bifteky z divočáka ve slaninovém kabátku

na bifteky: 250 g vepřového boku bez kosti, 110 g plece bez kosti z divočáka, 110 g jater z divočáka, 110 g anglické slaniny vcelku, 110 g strouhanky, 100 ml mléka, 1 šalotka, 1 chilli paprička, hrst petrželové natě, lžička mleté směsi koření na zvěřinu, mletý černý pepř, sůl
200 g úzkých dlouhých plátků libovější anglické slaniny
na omáčku: 2 lžíce másla, 2 šalotky, lžíce třtinového cukru, 2 lžíce balzamikového octa, lžíce hladké mouky, sůl, mletý černý pepř, 500 ml zvěřinového vývaru
na přílohu: 400 g konzervovaného hrášku, 2 lžíce másla

Mleté bifteky z divočáka ve slaninovém kabátku Dalibor Pačes

Všechno maso, játra a slaninu vcelku umeleme. Mletou směs dáme do mísy, přidáme strouhanku, mléko, nadrobno nakrájenou šalotku a chilli papričku, nasekanou petrželku, zvěřinové koření, osolíme, opepříme a důkladně vymícháme. Masovou směs uložíme alespoň na 2 hodiny do chladničky, bude se nám lépe tvarovat. Z vychlazené masové směsi rukama namočenýma ve studené vodě vytvarujeme osm stejně velkých bifteků kulovitého tvaru. Každý mletý biftek křížem pevně zabalíme do dvou plátků anglické slaniny. Zabalené bifteky položíme na menší plech s vyšším okrajem nebo na pekáček vyložený pečicím papírem a v troubě předehřáté na 180 °C pečeme 50 až 60 minut dozlatova. Upečené bifteky odložíme stranou a udržujeme je v teple.
Výpek slijeme do kastrůlku, přidáme k němu máslo, necháme ho rozpustit, vsypeme nadrobno nakrájenou šalotku a orestujeme ji. Pak vsypeme cukr, vlijeme ocet a restujeme, až se ocet odpaří. Nakonec vsypeme mouku, krátce ji orestujeme, zalijeme vývarem, prošleháme metličkou a za stálého prošlehávání důkladně povaříme. Hustotu omáčky upravíme přilitím vývaru. Nakonec dochutíme cukrem, pepřem a solí.
Na menší pánvi rozpustíme máslo, z hrášku v konzervě slijeme nálev, hrášek vsypeme na pánev, zlehka promícháme a krátce prohřejeme.
Bifteky s omáčkou a hráškem podáváme s bramborovou kaší.

Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.