Jelení sekaná ve slaninovém kabátku
- Kategorie: Speciality ze zvěřiny
- Přidat nový komentář
600 g mleté jelení zvěřiny, 200 g mletého libového vepřového boku, 2 tvrdší housky, 200 ml mléka, 2 menší vejce, 1 šalotka, 2 stroužky česneku, hrstka nasekané petrželové natě, 1/2 lžičky podrceného růžového pepře, 1/2 lžičky mletého zvěřinového koření, sůl
na dokončení: 200 g dlouhých tenkých plátků anglické slaniny
Housky nakrájené na kostičky vložíme do misky, zalijeme mlékem, promícháme a dáme stranou. Mletou zvěřinu a vepřový bok dáme do mísy, rozklepneme vejce a důkladně vymícháme. Pak přidáme housky namočené v mléce, najemno nakrájenou cibuli, utřený česnek, petrželovou nať a koření, osolíme a dobře promícháme. Formu na biskupský chlebíček vyložíme plátky slaniny, na ně navrstvíme směs na sekanou, povrch uhladíme. Formu vložíme do trouby předehřáté na 190 °C a pečeme 45 minut až hodinu. Vypečený tuk slijeme, sekanou vyklopíme na plech vyložený pečicím papírem slaninou nahoru a pečeme ještě asi 10 minut, až je slanina křupavá.
Upečenou sekanou krájíme na plátky a podáváme s jemným petrželovým pyré.
Petrželové pyré
500 g kořenové petržele, 200 g brambor, 50 g másla, 200 ml zeleninového vývaru, 150 ml 33% smetany, 1 malá šalotka, lžička citronové šťávy, sůl, snítka kadeřavé petrželky
Petržel, brambory a šalotku oloupeme. Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou šalotku, přidáme na plátky nakrájenou petržel, kterou jsme pokapali citronovou šťávou, osolíme a krátce podusíme. Zalijeme vývarem a vaříme doměkka. K měkké petrželi vlijeme smetanu a povaříme do zhoustnutí. Přidáme uvařené, rozmačkané brambory a tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka. Nakonec dochutíme solí.
Jemné petrželové pyré servírujeme ozdobené kadeřavou petrželkou.
Recepty, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes