Přihlásit

Hořký fořt složil Jägermeistra (Lidové noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

PRAHA
Nejvyšší správní soud včera definitivně odmítl stížnost výrobce známého bylinného likéru Jägermeister. Společnosti Mast-Jägermeister se nelíbilo, že česká firma Domita vyrábí likér Fořtova hořká a prodává ho s etiketou velmi podobnou německému výrobku.
 Oba likéry stojí podle německé firmy v regálech často u sebe, jejich etiketám dominuje jelen, a hrozí proto záměna. To soud odmítl. "Úvahu o zaměnitelnosti nelze redukovat pouze na grafické zobrazení jelena, protože běžný spotřebitel bude ochrannou známku ,Fořtova hořká' vždy vnímat jako celek," stojí v rozhodnutí soudu.
 Nejvyšší správní soud rozhodl ve prospěch "Fořta" i přes to, že kromě obrázku jelena spojuje oba výrobky i zřejmá myslivecká tematika. Fořt je staré české z němčiny pocházející označení lesníka. Jägermeister zase jméno, které za Hitlera nosili úředníci, pod které spadala péče o lesy a lovení. Hlavou všech "Jägermeistrů", a tedy nejvyšším říšským lovčím, byl jeden z nejmocnějších mužů třetí říše Hermann Göring. Bylinnému likéru, který začal nadšený lovec Curt Mast vyrábět v roce 1935, se proto zpočátku, a to hlavně mezi vojáky, přezdívalo "Göring-Schnaps".
 Podobně jako Nejvyšší správní soud rozhodl dříve i pražský městský soud a Úřad průmyslového vlastnictví. Teprve včerejší verdikt byl ale "zásahem na komoru", kterým Jägermeistru prakticky zhasla naděje na odstranění konkurenta.
 Spory o známku mezi českými a zahraničními firmami nejsou nijak vzácné. Známá je třeba tahanice Budějovického Budvaru s americkým Budweiserem. Když si popová ikona Madonna založila firmu Semtex Girls, ozval se zase výrobce semtexu, pardubická Explosia.

Foto popis: Podobná etiketa? Společnost Mast-Jägermeister požadovala, aby Fořtova hořká musela změnit etiketu. Soud to odmítl.
Foto Autor - Foto archiv LN

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.