Přihlásit

Za muflony a divočáky do obory Holedná (Blanenský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Příroda se nám začíná podzimně vybarvovat a byla by škoda nevyužít toto období k příjemné rodinné procházce. Zajímavým tipem tak může být brněnská obora Holedná.

Obora byla vybudována k provozování oborného chovu zvěře mufloní, dančí, jelena Dybowského a černé zvěře (divokých prasat). Celé její území je situováno na ploše 327 ha uvnitř městské zástavby mezi Kohoutovicemi, Jundrovem a Bystrcí.
Návštěvníkům je tato přírodní lokalita snadno přístupná z několika míst. Nejčastěji však z kohoutovické strany, kam se můžeme pohodlně dostat městskou hromadnou dopravou (autobus č. 52) z Mendlova náměstí směrem na Kohoutovice (zastávka Stará dálnice).
Hned za vstupní branou nás uvítá menší oplocená obora se stádem divokých prasat loudících něco dobrého k snědku. Obejdeme-li oboru zprava k jezírku, narazíme na jeden z informačních panelů naučné stezky procházející oborou, z něhož se můžeme dozvědět zajímavosti ze života černé zvěře, muflonů, či jelenů.
Odtud můžeme dále pokračovat mnoha směry a je víceméně jen na nás, jaký cíl a jak dlouhý úsek procházky si zvolíme. Na výběr máme i několik značených turistických tras, které oborou prochází, například zelená značka směrem na Jundrov, či žlutá do Bosonoh. Budeme-li během procházky oborou dostatečně pozorní a mít i trochu štěstí, můžeme zahlédnout zmíněnou lesní zvěř, která má naprosto volný pohyb po celém jejím území.
Na lidi jsou zvířata poměrně zvyklá, avšak plachost přece jen projevují, takže přiblížit se k nim lze jen na určitou vzdálenost. Chvíle strávené v oboře
Holedná budou bezesporu příjemnou relaxací i poznáváním, a to nejen pro děti. Tak už víte, kamvyrazit o nadcházejícím víkendu?
(hraz)

Foto - OBORA HOLEDNÁ nabízí svým návštěvníkům nevšední zážitky. Najdeme zde naučnou stezku i volně žijící zvěř.
Foto - Gabriela Hrázská

Vyšlo také v: Blanenský deník, Brněnský deník, Břeclavský deník, Hodonínský deník, Vyškovský deník, Znojemský deník

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.