Přihlásit

Kamzíků je stále méně (Region Bruntálský)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

JESENÍKY (lok) - V celé jesenické kamzičí oblasti žije podle letního sčítání zvěře celkem 202 kamzíků, a to od kamzíčat po dospělé kusy.

Poradní sbor kamzičí oblasti se výsledky zabýval  s stejně jako vloni doporučil uživatelům honiteb minimalizovat lov. "Výjimkou je sanitární lov zvěře poraněné, která vylučuje další chov a situace, kdy to vyžaduje zájem vlastníka honitby," řekl člen poradního sboru Jiří Malina.
Kamzičí oblast v Jeseníkách má rozlohu  přibližně 31 tisíc hektarů a současný normovaný stav kamzičí zvěře je 151 kusů. Při vyhlašování kamzičí oblasti v roce 2004  předpokládali odborníci, že normovaný stav bude 300 kusů.
"Oblast je strašně velká, této atraktivní zvěře by podle názoru  našeho poradního sboru mohlo být v oblasti i více. Ochranáři z Chráněné krajinné oblasti Jeseníky jsou ale proti," uvedl Jiří Malina. Kamzíků je v pohoří více, než  povoluje platný normovaný stav. "Ono to tak vypadá, ale ve výsledku jsou započítána i kamzíčata. U těch je ve srovnání s jinou zvěří dost velký úhyn, dosahuje až padesát procent a směrodatné bude teprve jarní sčítání.  Předpokládám, že po zimě  se dostaneme na normovaný stav. Celkově ale nevidím velkou budoucnost chovu kamzíků u nás," doplnil další člen poradního sboru Jiří Mlčoušek.
Kamzíci nejsou v Jeseníkách původní zvěří. Pocházejí z alpské oblasti a prvních asi dvacet kusů vypustili myslivci v roce 1913 v okolí Karlovy Studánky. Kamzíci se v Jeseníkách až  překvapivě dobře adaptovali a v roce 1990 dosáhl jejich letní stav 812 kusů. To byl nejvyšší počet v Jeseníkách. Od toho roku však byl stav kamzíků pozvolna uměle snižován až na současný letní stav 202 kusů.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.