Přihlásit

Ornitologové bijí na poplach (Radiožurnál)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Moderátor (Jan Rozkošný):
Všechno, co potřebujete vědět v jedné hodině. Celý den pro vás shrneme do šedesáti minut. Radiofórum. Každý všední den od 18ti do 19ti hodin. Český rozhlas 1 Radiožurnál.
Ornitologové bijí na poplach. Stěhování ptáků do zimovišť je v plném proudu a těm, kteří přelétávají nad Španělskem hrozí nové nebezpečí. Vláda v Katalánsku chce totiž zlegalizovat starý a drastický způsob lovu ptáků. Chytání na lep. Ve studiu teď vítám tajemníka České společnosti ornitologické Lukáše Viktoru. Dobrý den. Proč vás ten záměr katalánské vlády, zlegalizovat chytání na lep tak pobouřil?

Host (Lukáš Viktora):
Pobouřil nás právě pro tu neselektivnost a velkou jaksi neetičnost vlastního způsobu lovu, který je skutečně zavrženíhodný. Je to prostě archaismus, který je neustále omlouván jakousi tradicí. Ta tradice prostě nemá naprosto ukotvení v současném evropském právu. I směrnice Evropské unie, která chrání všechny volně žijící ptáky jasně vymezuje, že toto je prostě nežádoucí a nepovolený způsob lovu.

Moderátor (Jan Rozkošný):
Jaké ptáky by tento způsob lovu nejvíce ohrozil?

Host (Lukáš Viktora):
Tím, že je poměrně neselektivní, tak vlastně ohrožuje všechny ptáky velikosti od vrabce až po hrdličku. Ale převážně se obětí tohoto způsobu lovu, už právě proto, že se při něm používají i magnetofonové nahrávky hlasů, které mají ty ptáky přivábit, stávají převážně drozdi zpěvní.

Moderátor (Jan Rozkošný):
Týkalo by se to i ptáků, kteří přes léto žijí u nás v České republice?

Host (Lukáš Viktora):
Ano, samozřejmě. Může se to týkat. Ta jihozápadní trasa migrační nebo směr, kudy ptáci migrují, vede i přes Iberský poloostrov a pochopitelně i přes Katalánsko.

Moderátor (Jan Rozkošný):
V České republice je chytání ptáků do drobných pastí, nebo-li čižba zakázaná už od roku 1870. Porušují lidé tento zákon?

Host (Lukáš Viktora):
Pokud je mi známo, tak v poměrně malé míře. Je to skutečně tím, že se zpřísnila legislativa. Tak těch případů ubývá. V podstatě s monitoringem médií jsou to jenom ojedinělé případy a z vlastní praxe nebo z praxe České inspekce životního prostředí těch případů opravdu mnoho není.

Moderátor (Jan Rozkošný):
Já se ptám proto, že na konci září upozornili lidé z Plzně ornitology právě na muže, který natíral keře lepidlem a pokoušel se tak chytat ptáky. To je ojedinělý případ.

Host (Lukáš Viktora):
Dá se říci, že to je ojedinělý případ. U nás je vlastně povolen lov nebo odchyt ptáků pouze vyhláškou, která umožňuje kroužkování ptáků pro vědecké účely. Pak samozřejmě usmrcování ptáků pouze střelnými zbraněmi a sokolnicky cvičenými dravci, které zase vymezuje zákon o myslivosti.

Moderátor (Jan Rozkošný):
Takže, jaké největší nebezpečí hrozí právě teď ptákům u nás?

Host (Lukáš Viktora):
Tak bohudíky, protože speciálně ti drobní pěvci nejsou ani těmi druhy, které by byly obsaženy v myslivecké vyhlášce. S výjimkou straky, tak spíše nepřízeň počasí, náhlé zvraty teplot, intenzivní srážky. Pak samozřejmě doprava a veškeré ty intropogenní vlivy. Nárazy do skel při migracích, což je velmi běžný způsob. Ale jinak ty intropogenní vlivy nepatří mezi ně právě to zvýšené lovecké úsilí.

Moderátor (Jan Rozkošný):
Kteří ptáci jsou nejohroženější?

Host (Lukáš Viktora):
Tak to se dá těžko říci, protože dalším velmi nebezpečným faktorem jsou trati vysokého napětí, které vlastně buďto přímým nárazem nebo vznikem elektrického oblouku při dosednutí, ohrožují ptáky od velikosti holuba až neomezeně. Až po ty největší. Ti drobní ptáci spíše zase padnou na vrub frekventované dopravě a nebo těm nárazům do skel.

Moderátor (Jan Rozkošný):
Vraťme se ještě na chvilku do Španělska k tomu záměru katalánské vlády, zlegalizovat chytání na lep. Myslíte si, že dokážete ještě společným evropským úsilím odradit katalánskou  vládu od tohoto záměru?

Host (Lukáš Viktora):
Já si myslím, že ten mezinárodní tlak je velmi důležitý. Je mnoho příkladů, naposledy Malta, kde byl pozměněn zákon o myslivosti, který rovněž teda znamenal stop pro většinu těch migrujících ptáků, kteří tím směrem létají. Bylo to docíleno právě díky koordinovanému mezinárodnímu vlivu. Pro nás je takovým určitým scelovacím prvkem světové sdružení, které podporuje organizace zaměřené na ochranu a výzkum ptáků. Jsme přesvědčeni, že takovéto protesty koordinované mezinárodně mají skutečně smysl a mají i často úspěch.

Moderátor (Jan Rozkošný):
Říká tajemník České společnosti ornitologické Lukáš Viktora. Díky za rozhovor.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.