Přihlásit

Ochránci zažívají velký nápor (Rokycanský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Rokycany
Napilno mají v těchto dnech rokycanští ochránci přírody. Několikrát denně vyjíždějí k naléhavým případům zraněných živočichů. A že jich není málo, dokládá i pečlivě vedená statistika. Jen za období leden až září 2007 přijali rokycanští ochránci 366 živočichů. A to je na tak malé zařízení i území úctyhodný počet. Vše je způsobeno nabídkou nejrůznějších aktivit pro širokou veřejnost a výbornou propagací činnosti záchranného centra. Jen podle statistiky bylo v roce 2005 o záchranných stanicích, sdružených v Národní síti záchranných stanic, informováno ve 115 případech. Přitom rokycanská stanice se prezentovala nejvíce ze všech zařízení, a to 24krát. Obdobný výsledek byl i v roce 2006, kdy bylo v médiích publikováno celkem 359 příspěvků, přičemž Rokycany opět měly nejvyšší počet příspěvků, a to celkem 99. "Domníváme se, že je to nejen výborná propagace naší činnosti, ale i města Rokycan, které se významně finančně podílí na aktivitách rokycanských ochránců přírody," řekl Pavel Moulis, šéf ZO ČSOP Rokycany.
Pokud se týká skladby pacientů, tak nejčastěji se do záchranné stanice dostávají káně, poštolky, veverky, ježci, ale i drobní živočichové, jako kosi, drozdi, rorýsi, netopýři a poměrně často je zastoupena i zvěř srnčí a zaječí. "Proto se již několik let snažíme o navázání aktivní spolupráce s myslivci. Ne vždy se však tato aktivita setkává s pochopením," pokračoval Moulis. Do rokycanské záchranné stanice se velice dostávají i vzácnější či atraktivnější živočichové. V letošním roce to byl např. daněk, divoké prase, jezevec, jelen lesní či datel. Výjímkou nejsou ani odchyty zmijí, užovek či jiných, někdy i exotických, zvířat. Ne vždy se pochopitelně podaří živočicha zachránit, ale pokud to vyjde, vrací se zpět do přírody. Výjímky samozřejmě tvoří nepůvodní druhy, například norci nebo ti, kteří by mohli být v dospělosti nebezpeční, třeba samci zvěře srnčí, dančí, černé či jelení. I proto je nutná spolupráce s myslivci.

Foto - POŠTOLKY A KALOUSOVÉ JSOU ČASTÝMI PACIENTY. Mezi časté pacienty rokycanské záchranné stanice patří poštolka obecná (vlevo) a kalous ušatý. Na snímku už uzdravené těsně před vypuštěním drží Hanka Jakubková a Petr Moulis.
Foto - Pavel Moulis

(dag)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.