Přihlásit

V lesích je málo zvěře (Sokolovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Sokolovsko
V lesích je stále méně zdravé a kvalitní zvěře. Přiznávají otevřeně myslivci na Sokolovsku a jedním dechem dodávají, že ve svých revírech nejvíce postrádají zajíce. Ty dokonce kvůli jejich výraznému úbytku přestali střílet úplně.
"Zajíce v našich lesích bych spočítal na prstech jedné ruky. Chcete to vědět přesně? Dobře, máme jich jen pět," prohlásil předseda mysliveckého sdružení Horník Václav Zima.
"Kromě toho je méně i kvalitní trofejové zvěře, jako jsou srnci a jeleni. Naopak se rozmnožily lišky, které je potřeba střílet. Jdou nám totiž po mladých zajíčcích, malých bažantech a někdy odnesou i srnče," vysvětlil Zima.
A co úbytek zvěře způsobuje? Podle člena okresního výboru mysliveckého sdružení Sokolov Miloslava Tuška se na úhynu často podílí tuhé zimy. "Když je krutá, tak se na zvěři hodně podepíše," uvedl Tušek.
Jsou tu ale i jiná vysvětlení. Někteří lesníci tvrdí, že určitý podíl na zhoršené situaci mají komerční lovy.
"Pokud má člověk peníze a získá povolení, tak mu nic nebrání v tom, aby si střílení zvěře zaplatil. Mně osobně se to však nelíbí," řekl jeden z dotázaných myslivců.

Chybí zajíci

"V krajině chybí přirozené remízky a meze, kde by se mohli zajíci v klidu ukrýt. Když se ušák usadí někde na poli, tak je jasné, že ho dříve nebo později pobere kombajn. Velké lány jsou prostě problém," myslí si předseda mysliveckého spolku Horník na Sokolovsku Václav Zima.

MILAN HLOUŠEK

Foto - VÝSTAVA TROFEJÍ. V sobotu se na statku Bernard v Královském Poříčí sešli členové mysliveckých spolků, aby zde oslavili závěr letošní sezóny. Pochlubili se trofejemi, představili své revíry a podiskutovali o nadcházející zimě.
Foto - Deník/Milan Hloušek

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.