Přihlásit

Jakub Novota je nadějným "žákem" střeleckých es (Náchodský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Foto - Náchod
Během dvou let se dostal do juniorské reprezentace, zúčastnil se letos v srpnu mistrovství světa na Kypru a má za sebou i několik medailových umístění na republikové i evropské scéně. Šestnáctiletý student náchodské Obchodní akademie JAKUB NOVOTA odstartoval svou střeleckou kariéru v roce 2006, kdy byl přijat do ASO Dukla Hradec Králové. Členové tohoto prestižního armádního klubu jsou mimo jiné i dlouholetí reprezentanti v brokových disciplinách jako je Leoš Hlaváček a Jan Sychra v disciplině skeet a David Kostelecký v disciplině trap.

Teď je vám šestnáct, v kolika letech jste se ke střelbě dostal?

K brokové střelbě jsem se poprvé dostal před dvěma lety, když mě táta začal brát do Bohuslavic na střelnici, kde jsme s myslivci stříleli jen tak pro zábavu.

Kdy tedy přišel ten zlom a ze střelce amatéra se stal střelec "profesionál"?

Zlom přišel 1. ledna 2006, kdy jsem se stal na základě dosažených výsledků členem ASO Dukla Hradec Králové.

Jak často musíte dojíždět na tréninky?

Čtyřikrát týdně plus víkendové závody. Trénink přitom zabere asi tři až čtyři hodiny. Součástí přípravy není pouze pobyt na střelnici, ale i nezbytná kondiční příprava a regenerace. Takže jsem v přípravném a závodním období zaneprázdněn celý týden.

To musí být pro studenta hodně časově náročné, dá se to vůbec stíhat?

Není to jednoduché, ale stíhat se to dá i proto, že mi zdejší Obchodní akademie vyšla maximálně vstříc a umožnila mi individuální studijní plán, za což bych jim chtěl moc poděkovat.

V každém sportu hrají důležitou roli finance, jak je to tedy u střelby?

Samozřejmě každý vrcholový sport stojí nemalé prostředky a sportovní střelba není výjimkou, spíše naopak. Já mám díky mateřskému oddílu velice solidní zabezpečení, hlavně po stránce střeliva a terčů. Částečná podpora přichází i ze strany ČSS. Co se týče ostatního zabezpečení, jako jsou soustředění v zahraničí, cestovní náklady a účast na soutěžích, jsem plně zabezpečen mým otcem a sponzory.

Dá se vůbec střelbou v Česku uživit?

Za určitých okolností ano, ale musíte patřit ke světové špičce. V případě, že získáte medaili na světových soutěžích, jako je ME, MS nebo OH, máte šanci stát se dobře placeným profesionálem v některém klubu - jako je Dukla Hradec Králové nebo Kometa Brno.

V Náchodském deníku už vyšla vaše úspěšná letošní medailová bilance, ale jak je to s osobními výkony?

Střílí se 5 krát 25 terčů na různých stanovištích. Můj osobní rekord je 120 ze 125 terčů +24 ve finále.

Když bychom ještě zabrousili do střeleckého zákulisí, jsou velké rozdíly v užívaných zbraních či střelivu?

Samozřejmě rozdíly jsou obrovské. Když budete chtít střílet jen tak pro zábavu, stačí vám brokovnice do 20 tisíc korun. V případě, že máte cíle jiné, musíte dříve nebo později sáhnout po jiné zbrani s jinými parametry, vyrobené nejlépe na míru. Mezi nejpoužívanějšími zbraněmi mezi vrcholovými střelci jsou značky Perazzi a Beretta. Cena těchto zbraní se pohybuje od 60 do 300 tisíc korun. To se samozřejmě týká i používaného střeliva.

Jakou životnost má pak taková špičková brokovnice?

Dá se říci, že vydrží věčně, v případě, že s ní dobře zacházíte. Samozřejmě, že dochází k opotřebování některých součástí např. úderníku, který se čas od času musí vyměnit, ale jinak s životností není problém.

A co takhle údržba zbraně

Každý sportovní střelec ví, že jeho zbraň je jeho "výrobní nástroj" a podle toho by se měl k ní chovat. Určitě je zapotřebí zbraň po tréninku čistit, mazat a udržovat ji ve špičkovém stavu.

Máte po sezoně, jaké jsou další plány?

V současné době mám od tréninků a závodů volno a mohu si dát do pořádku svoje osobní věci a školu, která je pro mě v tuto chvíli prioritou. Vše se změní již v listopadu, kdy mi začíná příprava na sezonu 2008. Listopad a prosinec bude zaměřen převážně na kondiční přípravu, včetně 14denního soustředění na Kypru. Od ledna do března již bude probíhat příprava v zahraničí na nominační závody před ME, které se koná v červenci na Kypru.

"Každý sportovní střelec ví, že zbraň je jeho výrobní nástroj."

Jakub Novota

Foto - JAKUB NOVOTA (druhý zprava) mezi střeleckými esy - zleva: Leoš Hlaváček, David Kostelecký a Jan Sychra.
Foto - Archiv závodníka

MICHAL ROJŠL

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.