Přihlásit

Chemické jedy hubí zajíce i orly (Olomoucký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Olomoucko/Prostějovsko
Myslivci z Olomoucka a Prostějovska teď na polích nacházejí zajíce, otrávené jedem na hraboše. Ekologové v této souvislosti tvrdí, že množství jedů používaných v zemědělství je stále nebezpečně vysoké. Doplácejí na to nejen zajíci, ale i dravci jako třeba vzácný orel mořský.
Myslivecká sdružení přesto nebudou požadovat náhradu škod za otrávené zajíce. Obávají se toho, že by po nich zemědělci chtěli uhradit celoroční ztráty způsobené zvěří, které cenu uhynulých zajíců několikanásobně převyšují.

Deset zajíců - dvacet tisíc korun

"V případě deseti zajíců se jedná o škodu asi dvacet tisíc korun. Pokud se ale do pole s kukuřicí dostane černá zvěř, způsobí často družstvu ztráty několikanásobně vyšší. Myslivecká sdružení většinou zemědělce částečně odškodní ulovenou zvěřinou nebo brigádnickou výpomocí při ručním pokládání nástrah na hlodavce. Na to, aby nimrodi vypláceli náhrady ztrát, však peníze nemají. Mnohé honitby by pak nejspíš zkrachovaly," míní jednatel Okresního mysliveckého spolku Olomouc Jiří Zbořil.

Zabíjejí i kombajny

Při sečení pícnin dochází k ještě většímu úhynu zvěře než následkem otrav z přípravků na hubení přemnožených hlodavců. "Ani v těchto případech myslivci neuplatňují škody. Od družstev získáváme zásoby krmiva na zimu, bez kterých se neobejdeme. Pokud se hlodavci přemnoží, dravci je nestihnou sami vyhubit a družstva musí použít chemii. Jde jen o to ji vhodně aplikovat přímo do děr, aby se k jedům nedostali zajíci nebo divocí králíci," dodal Zbořil. Vhodnější je přípravek Stutox, hlodavci po něm hynou velmi rychle. "Používá se také Lanirat. Ten však působí pomalu, často to trvá několik dní. Přiotráveným hrabošem se pak může otrávit také dravec nebo například kuna či liška," poznamenal Zbořil.

Jedem proti mořským orlům

Podle ekologů se v zemědělství stále používá zbytečně mnoho chemických přípravků.
"Je pravda, že se jich dnes dávkuje méně než v osmdesátých letech minulého století. Pořád je ale negativní dopad na ekosystémy a krajinu příliš velký. Smutné je, že lidé jedy používají i k záměrnému trávení chráněných dravců, jako je například orel mořský. Žádného pachatele se ale zatím policii nepodařilo zjistit," komentoval situaci Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha.

MAGDA VRÁNOVÁ

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.