Přihlásit

S hony začínají i kontroly (Břeclavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Blanensko
Pušky, zelené kamizoly, štěkot psů. Tak to bude už za několik dnů vypadat v lesích. Od prvního listopadu začíná sezóna honů.
"Vše podléhá určitým pravidlům. Existují plány chovu a lovu, podle kterých se jednotlivé honitby řídí," objasnil Jan Zelený z Okresního mysliveckého spolku Blansko.
Myslivci při honech mají řadu povinností. Musí mimo jiné dbát bezpečnostních pravidel, která jim ukládá zákon. Ta se týkají především konzumace alkoholu. S ním býval v minulosti problém.
"Dříve jsme na pravidelných kontrolách zjišťovali častěji, že myslivci si před honem popili. V poslední době s tím ale už problémy nejsou," řekl okresní policejní mluvčí Miroslav Kovařík. Policejní kontroly přitom i letos budou k honům neodmyslitelně patřit.
"Do konce roku provedeme až dvacet namátkových kontrol. Kromě testu na alkohol kontrolujeme, zda mají lovci lovecké lístky, pojištění a zbrojní průkazy. Když je některý lovec nemá, nemůže se samozřejmě honu zúčastnit," vysvětlil Kovařík.
I přes kontroly však někdy dochází k nehodám. "Někteří lovci nedbají na bezpečnost při střelbě, takže se občas stane, že odražená nábojnice někoho zasáhne. Jsou to ale výjimečné případy," dodal Zelený.

(ts)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.