Přihlásit

Myslivci vyrážejí na hony do polí (Vyškovské noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vyškovsko
Myslivci dávají do pucu zbraně i stejnokroje. Chystají se na lov bažantů, zajíců a divokých prasat. Zatímco bažantů je letos dost, u zajíců je situace nejistá. Časy nekonečných výřadů s ušáky jsou nenávratně pryč.
V současné době už vrcholí hony na divoké kachny. Zatím jich myslivci ulovili kolem pěti set kusů. I ostatní drobné zvěře je letos v okrese dostatek. Její počty se nevymykají průměru.
Zato populace zajíců je velmi kolísavá. Hodně totiž záleží na tom, zda zemědělci pole v honitbě citlivě obhospodařují, a také na výskytu parazitů.
"Systematické pěstování monokultur nepřináší zvěři prospěch a objevuje se u nás i tularémie. Zatím to se zajíci ale vypadá celkem slibně," uvedl referent státní správy myslivosti z vyškovského městského úřadu Pavel Smejkal.
Tularémie se podle něj objevuje například u Rousínova a na Slavkovsku. "Kde se nákaza jednou objeví, drží se celá léta. Myslivci jsou dobře poučení. Zajícům většinou nechávají dělat kontrolní odběry krve u soukromých veterinářů," vysvětlil pracovník krajské veterinární správy Ivan Přikryl.
Stěžovat si zato myslivci letos nemohou na počty bažantů v honitbách. "Byl suchý rok, a tak se bažantům dařilo. Máme se na co těšit," uvedl například myslivecký hospodář z Kučerova Richard Lokaj.
Jak to vypadá s divokými prasaty, si zatím myslivci netroufají odhadnout. Většina ze zvířat je totiž stále ukrytá ve vzrostlé kukuřici.
K celkově nejbohatším polním honitbám patří revíry na Slavkovsku, u Rousínova a od Ivanovic na Hané směrem k Prostějovu.
Ve stopách myslivců půjdou policisté, aby zabránili tomu, aby se oháněli flintou opilí nimrodi. "Předáváme policii seznam honů. Muži zákona si vytipují, kam zajedou na kontrolu," uvedl Smejkal.
Policejní mluvčí Alois Gryc jeho slova potvrzuje. "Namátkové kontroly na honech provádíme velmi často. Letošní sezona teprve začíná. Kontrolovat budeme zejména, zda nesené zbraně mají platný průkaz, zda má myslivec povolení k lovu, či zda nepožil alkoholický nápoj," uvedl Gryc.
Vloni policisté nezjistili žádné závažné porušení zákona. "V poslední době si na alkohol lovci dávají veliký pozor. Nikdo si netroufne kvůli jedné štamprli přijít o myslivecký lístek," tvrdí předseda mysliveckého sdružení Hvězdlice František Vrbacký.

ŠÁRKA DUBSKÁ

Foto - ZA SVÍTÁNÍ NA LOV. Sezona honů začala. Myslivci letos očekávají solidní úlovky.
Foto Deník/Michal Sklenář

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.